Biserica Neagra record de vizitatori
Vineri, incepand cu 8.00 dimineata, din Piata Sfatului pana fata Bisericii Negre, sute de brasoveni si turisti au format cozi pentru a vizita Turnul bisericii, care a fost deschis publicului pentru prima data dupa 150 de ani, cu ocazia „Zilei Clopotului”.
In afara de cei apropiati bisericii si putinele delegatii oficiale nimeni nu a putut vedea clopotul de sase tone al bisericii, care este cel mai mare clopot mobil din tara.
Oamenii au asteptat timp de cateva ore pana le-a venit randul sa viziteze turnul, deoarece acesta permite accesul unui grup de maximum 15 persoane.
„Nu ne asteptam sa vina chiar atat de multa lume. Poate ca o sa mai organizam o zi de vizitare a turnului, pentru cei care nu apuca sa urce. Pana la amiaza urcasera deja peste 350 de persoane. Initial am vrut sa formam grupuri de maximum zece persoane, dar am permis accesul a 15 persoane, pana la urma”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Beniamin Ghegoiu, purtatorul de cuvant al Bisericii Evanghelice – Confesiunea Augustana Brasov.
Conform programului Turnul a fosst deschis publicului pana la ora 17.00, doar vineri, accesul fiind liber.
Astfel, in premiera pentru Brasov, dupa un secol si jumatate in care clopotul a putut fi doar auzit, turnul Bisericii Negre a fost deschis spre vizitare pentru toti brasovenii si turistii.
De „Ziua Clopotului”, de la ora 12.00, clopotul din turn, pentru care este nevoie de cel putin opt barbati pentru a-l pune in functiune, a batut timp de zece minute, acest moment fiind prefatat de acordurile festive ale ansamblului de alamuri ce a cantat de pe terasa turnului. Dupa ceremonia clopotului, de la ora 12.30 a avut loc la Biserica Neagra un moment cu muzica de orga, in interpretarea organistului Eckart Schlandt, precum si muzica corala si instrumentala. Intre reprizele de muzica au loc proiectii video ce prezinta etapele construirii unui clopot de biserica de mari dimensiuni si rolul acestuia in viata cotidiana.
Clopotul mare al Bisericii Negre a fost turnat, in forma sa actuala, in 22 noiembrie 1858 si a fost sfintit in martie 1859. A fost turnat la fantana arteziana din fata actualului Centru Militar din Brasov, iar apoi a fost transportat cu un car tras de opt perechi de boi. Pana in 1970, clopotul era tras de opt barbati, iar apoi a fost instalat un sistem electric, potrivit preotului Hannelore Agnethler.
Biserica Neagra este principala biserica a comunitatii parohiale Brasov a Bisericii Evanghelice din Romania. Prin dimensiunile sale, Biserica Neagra este cel mai mare lacas de cult medieval la sud-est de Viena. Aceasta adaposteste cea mai mare orga mecanica din Romania, cea mai mare colectie de covoare vechi anatoliene din Europa in afara Turciei, precum si cel mai mare clopot din Transilvania, care cantareste sase tone.
Cu toata organizarea asa zis nemteasca, foarte multi brasoveni si turisti au ramas in piata fara a putea vedea clopotul.
Organizatoriu au promis o noua programare peste o saptamana.