Vremea in 2009 !

Vremea in 2009 !

0 279

Anul 2009 pare un an optim din punct de vedere meteorologic si agrometeorologic, a declarat, miercuri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, intr-o conferinta de presa prilejuita de deschiderea sesiunii anuale de comunicari stiintifice a ANM.
Potrivit lui Ion Sandu, si prognoza agrometeorologica indica faptul ca rezerva de umiditate este optima pe cea mai mare suprafata a tarii, asteptarile in noiembrie si aprilie fiind de seceta pe o zona foarte mica, in comparatie cu anii 2007 si 2006.
“Pana in aprilie, vor cadea cantitati de precipitatii apropiate de norma. Asta nu inseamna ca nu putem sa avem cantitati foarte mari de precipitatii intr-o saptamana in noiembrie sau de zapada in lunile celelalte. Semnalul pe care vrem sa-l dam este ca in prognoza pe sase luni nu apare niciun indiciu in nicio luna ca pe teritoriul Romaniei ar fi cantitati enorme de precipitatii”, a subliniat directorul ANM.
Intrebat daca va fi zapada de Craciun, Ion Sandu a spus ca specialistii se asteapta ca pe 24 si 25 noiembrie sa fie temperaturi negative si sa apara zapada, in decembrie este normal sa fie zapada, insa nu se poate preciza daca va ninge in noaptea de Craciun, cu o saptamana inainte sau dupa.
Potrivit sefului ANM, in noiembrie, temperaturile medii la nivelul Romaniei vor fi intre 2 si 6 grade, foarte apropiate de temperatura medie (plus 4,2 grade Celsius), iar cantitatile de precipitatii prognozate vor fi cuprinse intre 40 si 60 de litri pe metrul patrat, cu exceptia vestului tarii, unde pot fi ceva mai mari, in conditiile in care precipitatiile medii climatologice sunt de 43,9 litri/metru patrat.
Conform perspectivei meteorologice pentru intervalul noiembrie 2008 – aprilie 2009, prezentate de Ion Sandu, in intervalele calde din cursul lunii noiembrie temperaturile maxime pot depasi 20 de grade Celsius, in special in jumatatea de sud a tarii, iar temperaturile minime pot cobori pana la valori sub minus 5 grade Celsius in regiunile nordice si centrale. Cantitatile de precipitatii ar putea depasi normele climatologice lunare in vestul, centrul si nordul tarii. In regiunile montane, se pot produce fenomene specifice iernii.
“Accentuez ca, in Romania, aceasta prognoza pe sase luni nu arata cantitati de precipitatii mai mari de 80 de litri pe metrul patrat. Acest lucru este important pentru ca, in cazul tuturor inundatiilor din Romania, cantitatile de precipitatii medii la nivelul tarii au depasit 80 de litri pe metrul patrat. Chiar si intr-un an secetos, cum a fost 2007, inundatiile au aparut in luna in care am avut cantitati de precipitatii de peste 80 de litri pe metrul patrat”, a spus el.
Ion Sandu a subliniat ca, din aceasta prognoza, reiese ca cel putin pana in luna aprilie nu se vor produce inundatii, adica nu sunt prognozate cantitati enorme de precipitatii.
“Luna aprilie este singura de care, recunosc, mi-e putin frica. S-ar putea sa fie inundatii pentru ca o mare parte din suprafata Romaniei este la limita de 60-80 de litri pe metrul patrat. In celelalte luni, pana in aprilie, nu se intampla asa ceva, deoarece sunt prognozate cantitati mai mici. In aprilie se topesc zapezile, pe de o parte, iar, pe de alta parte, este posibil ca aceasta cantitate de precipitatii, chiar daca este sub 80 de litri metrul patrat, sa cada intr-o saptamana. Asta inseamna ca, automat, vor fi inundatii. Prin urmare, trebuie foarte mare grija in momentul in care prezinti prognoza pe sase luni, pentru ca este prematur stiintific sa facem prognoza pe zile, sa spunem ca ninge in noaptea de Craciun. Nimeni nu poate sa faca in momentul de fata o asemenea prognoza”, a precizat directorul ANM.
In decembrie, temperatura medie in Romania va fi cuprinsa in intervalul minus 2 grade si plus 2 grade Celsius, in timp ce temperatura medie climatologica este de minus 6 grade Celsius. In cazul precipitatiilor, norma climatologica este de 43,2 litri pe metrul patrat, in timp ce in jumatatea nordica a teritoriului regimul pluviometric ar putea avea valori excedentare, precipitatiile fiind mai ales sub forma de lapovita si ninsoare.
Temperaturile maxime in zilele cele mai calde pot depasi 15 grade Celsius in sudul tarii, iar cele minime vor fi mai scazute, indeosebi in nordul si centrul tarii, unde este posibil sa ajunga sub minus 10 grade Celsius.
In luna ianuarie, sunt prognozate temperaturi intre minus 4 grade si minus 2 grade (fata de temperatura climatologica de minus 3,1 grade Celsius) si cantitati de precipitatii in general normale in estul si sud-estul tarii, fata de media climatologica de 37,5 litri pe metrul patrat. In restul teritoriului, cantitatile de precipitatii pot depasi valorile medii multianuale.
In februarie, in Romania temperaturile medii ale aerului pot prezenta valori peste limitele normale in cea mai mare parte a regiunilor (media climatologica minus 1,1 grade Celsius), iar precipitatiile se vor situa sub 40 de litri pe metrul patrat in toata partea de est si intre 40 si 60 de litri pe metrul patrat in partea de vest, comparativ cu media climatologica ce indica 35,4 litri pe metrul patrat.
In martie, temperaturile medii globale vor fi comparabile cu media climatologica, de plus 3,4 grade Celsius, iar precipitatiile pe toata suprafata Romaniei vor fi cuprinse intre 40 si 60 litri pe metrul patrat, fata de 35,6 litri pe metrul patrat media climatologica.
Luna aprilie se va caracteriza prin cantitati de precipitatii de 40 – 60 de litri pe metrul patrat, fata de norma de 51,5 de litri pe metrul patrat, iar in vestul tarii ar putea cadea cantitati intre 60 si 80 de litri pe metrul patrat. Regimul termic al aerului va fi in general normal in majoritatea regiunilor si usor mai ridicat in zonele sud-estice ale tarii. Temperatura medie climatologica este de 9,2 grade Celsius, in luna aprilie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.