CASA VERDE Statul suporta o parte din costurile pentru ecologizare

CASA VERDE
Statul suporta o parte din costurile pentru ecologizare

0 259

Persoanele fizice, asociatiile de proprietari si ONG-urile au la dispozitie, in 2009, un buget de 400 de milioane de lei (110 milioane de euro) prin programul „Casa Verde”, lansat joi de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin care pot beneficia de finantare in proportie de 90 la suta pentru a-si monta sisteme de producere a energiei regenerabile.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca bugetul total alocat din Fondul pentru mediu acestui program pentru anul 2009 este de 520 de milioane de lei, din care 400 milioane de lei sunt destinati finantarii proiectelor depuse de persoanele fizice care locuiesc la casa, asociatiile de proprietari si ONG-uri. Restul fondurilor vor merge spre operatori economici, institutii publice, de invatamant etc. Sumele sunt obtinute din taxa pentru poluare.
Attila Korodi a precizat ca procentele si plafoanele de finantare difera de la un beneficiar la altul. Astfel, persoanele fizice, asociatiile de proprietari si ONG-urile vor primi 90 la suta din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 25.000 de lei, in timp ce in cazul operatorilor economici finantarea poate ajunge pana la 50 la suta din costuri, dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem. In cazul primariilor si al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60 la suta din costurile investitiei, dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem.
Potrivit ministrului, programul „Casa Verde” este similar programului „Rabla”. Astfel, in perioada 1 – 28 noiembrie, se vor valida firmele care vor sa intre in program, iar fiecare instalator va avea un buget stabilit. „Nu exista niciun criteriu de eliminare, cu conditia ca firma sa fie specializata, sa comercializeze si sa instaleze sistemul, sa ofere garantie trei ani si sa asigure service-ul”, a precizat presedintele Administratia Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, prezent la conferinta de presa. Lista firmelor validate va fi publicata pe site-urile MMDD si AFM in jurul datei de 20 decembrie.
El a explicat ca romanii interesati sa-si monteze pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar mini-eoliene trebuie sa se adreseze, incepand din 5 ianuarie 2009, acestor firme validate, urmand ca un reprezentant al firmei sa intocmeasca un mini-proiect in care va specifica sistemul potrivit. Persoana fizica respectiva va primi o nota de acceptare din partea firmei care urmeaza sa ii instaleze sistemul.
„As mai vrea sa precizez ca cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90 la suta nu vor primi suma de bani in mod direct. Aceasta va fi virata in contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul este functional”, a adaugat Korodi.
Ministrul Mediului a subliniat ca, prin montarea acestor sisteme pentru producerea energiei verzi, valoarea facturii la apa calda va scadea cu circa 60 la suta, iar la cea aferenta incalzirii cu circa 30 la suta.
Programul „Casa Verde” se va desfasura anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie. Pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului va elabora un Ghid al cetateanului, care va putea fi accesat si descarcat de pe pagina de web a institutiei, sau va putea fi solicitat in scris MMDD.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.