Agricultura ecologica – o mina de aur contemporana
Agricultura ecologica se afla in plina dezvoltare la nivel european si, chiar, mondial. Tot mai multe afaceri se reorienteaza spre acest domeniu inca neexploatat.
Ecologia are un potential de afaceri care pot aduce mii de euro garantat.
Cultura de plante medicinale si aromatizate este una dintre cele mai apreciate afaceri la nivel european, care aduce un profit anual de minimum 20.000 de euro.
Iata cateva dintre motivele pentru care aceasta afacere este atat de apreciata.
Exista o cerere permanenta de sute de tone de plante medicinale (musetel si menta) pentru export in Germania.
Firmele de profil din Europa de Vest se orienteaza spre tarile cu grad redus de poluare, cum este Romania, de unde isi importa materia prima (plante medicinale). Firme mari producatoare de suplimente alimentare din SUA solicita cantitati foarte mari de plante medicinale si aromatice.
Chiar si Romania este un teren propice pentru lansarea unei astfel de afaceri, daca tinem cont de faptul ca cererea de plante medicinale si aromatice a crescut cu 20% anual, incepand cu anul 2005. Culturile bio sunt foarte apreciate, inclusiv din punctul de vedere al pretului de vanzare si pot fi implementate cu succes in tara noastra.
Certificarea produselor ecologice este sprijinita financiar de Ministerul Agriculturii. Cei care doresc sa investeasca intr-o astfel de activitate pot obtine fonduri nerambursabile europene pana in 2013, cu scopul producerii, depozitarii si procesarii plantelor medicinale si aromatice. Este adevarat ca in teorie este mult mai usor de obtinut astfel de fonduri decat in realitate, dar merita incercat.
Mai mult decat atat, agricultura ecologica va fi sprijinita prin masura de agromediu din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala.
Studiile de caz au dezvaluit faptul ca peste 70% din persoanele adulte din mediul urban consuma cel putin un tip de ceai din plante medicinale si aromatice pe luna.
Asa ca o astfel de idee de afacere merita sa fie luata in calcul.