Avem buget de-o luna, acum il rectificam

Avem buget de-o luna, acum il rectificam

0 184

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si cel al Muncii, Marian Sarbu, au fost mandati de liderii coalitiei guvernamentale sa dea o forma ordonantei de urgenta prin care Executivul „trebuie sa respecte angajamentele fata de FMI”, a anuntat, luni, dupa sedinta Biroului Politic de Coordonator Central al coalitiei, vicepresedintele democrat-liberal Gheorghe Flutur.
El a spus ca ordonanta de urgenta a Guvernului privind rectificarea bugetara necesara incadrarii in deficitul asumat in cadrul negocierilor cu FMI va avea in vedere, in primul rand, reducerea cheltuielilor institutiilor publice cu deplasarile, dotarile cu masini si mobilier, dar si „un grad mai mic de ocupare a posturilor vacante rezultate in urma pensionarilor”.
Flutur a precizat ca nu se vor modifica nici cota unica de impozitare, nici TVA-ul si nici alte impozite. El a subliniat ca „se doreste ca actul sa fie finalizat in cateva zile”, pana cand va veni scrisoarea de confirmare din partea FMI.
Conform vicepresedintelui PD-L, in cadrul sedintei, premierul Emil Boc a facut o informare privind scrisoarea de intentie trimisa catre FMI si Comisia Europeana prin care se are in vedere contractarea unui imprumut de aproximativ 20 miliarde de euro, bani necesari relansarii economice si salvarii locurilor de munca, precum si platii salariilor si pensiilor.
Gheorghe Flutur a subliniat ca, la contractarea acestui imprumut, s-a avut in vedere mentinerea puterii de cumparare si plata ratelor la creditele contractate la banci.
Liderii coalitiei guvernamentale au discutat si despre calendarul descentralizarii, precizand ca marti, la Ministerul Administratiei si Internelor, se intra intr-o noua etapa, descentralizarea in domeniul invatamantului fiind deja „in linie dreapta”.
De asemenea, liderii coalitiei guvernamentale au facut, luni, o analiza a datoriilor pe care statul le mai are la agentii economici.
„S-a cerut deblocarea fondurilor necesare, in special de la Ministerul Invatamantului. Procentul de achitare a platilor este mare, dupa cum ne-a informat primul-ministru”, a precizat Flutur.
El a spus ca statul va finaliza, in urmatoarele zile, plata tuturor acestor datorii.
Premierul Emil Boc anunta, in urma cu 10 zile, ca Guvernul a achitat 93% din datoriile fostului Cabinet catre firmele private, efectuand plati in valoare de aproape un miliard de euro.
“Guvernul, prin Ministerul Finantelor si prin ministerele de resort, a achitat 93% din datoriile pe care statul le are la firmele private sau la cei care au facut intense lucrari in beneficiul administratiei centrale – ma refer la ceea ce Guvernul si ministerele au ca datorii, nu la datoriile administratiei locale”, preciza Boc.
Premierul anunta atunci ca a facut un apel catre toti ministrii pentru a verifica, la nivelul ordonatorilor secundari si tertiari de credite, modul in care sunt achitate datoriile in teritoriu. (Sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.