Calitate inferioara a unor produse in Europa de Est!

Calitate inferioara a unor produse in Europa de Est!

0 262

Marile companii multinationale care comercializeaza bauturi si mancare ambaleaza produse de diferite calitati sub acelasi nume in functie de tara europeana careia ii sunt destinate, arata rezultatele unei anchete a Asociatiei slovace a consumatorilor, potrivit site-ului www.euractiv.com.
Reprezentantii Asociatiei au testat mai multe produse cumparate din supermarketuri din opt state membre UE: Germania, Austria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria.
„Produsele de o mai proasta calitate erau destinate «noilor» state membre UE. Produsele de calitate inferioara nu erau niciodata prezente in supermarketurile nemtesti sau austriece”, a declarat presedintele Asociatiei, Milos Lauko, jurnalistilor la prezentarea rezultatelor anchetei.
Produsele controlate erau Coca-Cola, ciocolata Milka, piper negru si rosu Kotanyi, cafea instant Nescafe Gold, boabe de cafea Jacobs Kronung si cafea Tchibo Espresso. Toate acestea au fost testate in laboratoare acreditate de catre Institutul National Veterinar si Alimentar Slovac. Dintre produsele testate, doar ciocolata Milka s-a dovedit a avea aceeasi calitate in toate esantioanele. Piperul Kotanyi, din contra, este produsul cel mai diferit de la o tara la alta.
Desi Kotanyi ambaleaza produsele destinate tuturor supermarketurilor intr-un singur loc, continutul ambalajelor difera de la un loc la altul. Produsele cumparate in Ungaria, Slovacia si Austria sunt peste valoarea impusa de normele de umiditate impuse, astfel ca cele destinate pietei bulgare contineau mai multe boabe de piper zdrobite si deteriorate in comparatie cu altele, cu pana la zece procente de aditivi indezirabili.
Piperul rosu cumparat din Bulgaria nu continea decat 108,9 grame de extract de piper rosu la kilogram, in timp ce acela cumparat din Austria continea 140 de grame la kilogram.
„Responsabilul cu calitatea” la Kotanyi, Elisabeth Voltmer, a spus ca produsele lor trebuie sa fie conforme cu o singura norma. „Diferentele care au fost depistate nu pot fi explicate decat prin faptul ca loturile de materie prima difera, momentele de productie difera si (…) exista variatii in perioadele de rotatie”, a spus Elisabeth Voltmer, cand i s-a cerut sa comenteze rezultatele anchetei.
„Este o provocare pentru mentinerea standardelor de calitate de la an la an, dar am reusit sa excludem produsele care nu indeplinesc cerintele noastre. Nu este absolut deloc intentia noastra sa vindem produse de calitate diferite in diferite tari”, a adaugat Voltmer.
In ceea ce priveste Coca-Cola, testele au confirmat afirmatiile potrivit carora aceasta bautura comercializata in Slovacia, Bulgaria si Romania continea zoglucoza de porumb care este mai ieftina decat zahar traditional (zaharoza) care este folosita pentru bautura din Germania, Austria, Polonia si Republica Ceha.
„Produsele noastre au aceeasi calitate in Europa si in toata lumea si se obtin pe baza unei retete pe care o folosim de 125 de ani. In unele tari folosim diferite tipuri de indulcitori, dar acest lucru nu se reflecta in calitatea produsului nostru”, a declarat pentru EurActiv, responsabilul de comunicare de la Coca Cola, Ibolya Szabo.
In acelasi timp, reprezentantii companiei au precizat pentru EurActiv Slovacia ca acest indulcitor este de asemenea folosit in Statele Unite ale Americii si a afirmat ca diferentele sesizate sunt rezultatul unor considerente tehnice din procesul de productie.
In ceea ce priveste Nescafe Gold, „reteta (…) difera in supermarketurile europene in functie de preferintele consumatorilor care variaza de la o piata la alta”, a explicat responsabilul de afaceri comerciale al biroului din Praga a societatii Nestle, Martin Walter.
„Pot exista diferente in procesul de prajire rezultand o culoare diferita a boabelor. Gustul depinde in egala masura de amestecul boabelor de Arabica si Robusta. Nici Nestle Cehia, nici Nestle Slovacia nu are dreptul sa comenteze despre cafeaua vanduta in supermarketurile din diferite tari, decat in Cehia si Slovacia”, a precizat pentru EurActiv Martin Walter.
Asociatia slovaca a consumatorilor, care sustine drepturile si informarea consumatorului in Slovacia, a declarat ca in cazul in care companiile ofera garantii de calitate, acestea ar trebui sa fie onorate in toate tarile de distributie.
Rezultatele testelor au fost transmise comisarului european insarcinat cu protectia consumatorului, in timpul unei vizite in Slovacia. Reprezentantii Comisiei Europene din Slovacia, care a finantat ancheta, au declarat ca cei de la Bruxelles va trebui sa decida ce vor face cu aceste rezultate.
Reprezentantii Tchibo si Kraft Foods (care detin marcile Milka si Jacobs Kronung) nu au raspuns cererii de a comenta aceste rezultate ale anchetei. UE intentioneaza sa stabileasca noi reguli pentru etichetarea produselor alimentare pentru a ajuta consumatorii sa faca alegeri sanatoase si pentru a combate obezitatea.
Factorii de decizie politica si grupurile de consumatori au ajuns la un consens: autoreglementarea nu este un mod eficient de a asigura includerea unei informatii nutritionale precise pe toate ambalajele produselor alimentare. In timp ce producatorii importanti au facut investitii majore pentru a imbunatati informatiile nutritionale, nevoia unei legislatii a fost simtita in urma punerii inegale in aplicare a liniilor directoare ale industriei.
In 2008, Comisia Europeana a pus pe masa propuneri pentru stabilirea informarii consumatorilor privind produsele alimentare, combinand normele existente in UE legate de etichetarea produselor alimentare cu informatiile nutritionale intr-o singura reglementare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.