Vom avea convorbiri telefonice gratuite daca acceptam…
… publicitatea! Publicitatea inseamna informatie, iar informatia este una dintre cele mai puternice arme din razboiul erei economico-marketizate pe care o traversam cu totii. Astfel, daca in perioada comunista existau alte metode de manipulare a opiniei publice, de la cenzura cartilor si pana la indoctrinarea din frageda pruncie, acum au aparute alte posibilitati de conducere a turmei oamenilor de rand: publicitatea.
Aceasta arma a mileniului trei ne bombardeaza pe toate caile posibile: internet, telefon mobil, panouri digitale, in mijloacele de transport sau radio prin satelit. Acesta este prezentul in care traim si la fel va arata si viitorul, doar un pic mai exagerat.
In consecinta, cei care au avut viziunea dezvoltarii publicitatii s-au orientat deja in directia „profitabila”. Cele mai mari evolutii si profituri le vor avea pietele online, arata un studiu realizat de Price Watherhouse Coopers.
Mai mult decat atat, publicitatea ne va acapara spatiul privat intr-o asemenea masura incat ne va face gratuita convorbirea telefonica. Cum se poate acest lucru? Destul de simplu. Telefonia mobila ar putea fi gratuita sau mult mai ieftina, daca posesorii de celulare accepta mesaje publicitare primite prin sms sau prin voce, inainte de inceperea convorbirilor, dupa cum informeaza ziarul Gardianul.
Firmele de publicitate vor suporta integral sau partial costul facturii la mobil. Totusi, studiul amintit releva ca internetul va fi principala cale de acces spre informatie, divertisment si media. Cea mai rapida crestere o va inregistra piata de wireless. Piata publicitatii pe internet va inregistra, in America de Nord, de exemplu, o crestere de aproximativ 20% pe an, ceea ce va duce la incasari de peste trei miliarde de dolari in 2012, fata de 1,2 miliarde in 2007.
Si televiziunea se va dezvolta odata cu trecerea la tehnologii avansate de propagare si in principal la digitalizarea transmisiei. Televiziunea se va muta pe mobil in viitorul apropiat.
La ora actuala, un mediu de reclame foarte bun raman ziarele si site-urile de stiri.
Potrivit studiului mentionat, cea mai slaba crestere si cea care influenteaza cel mai putin piata reclamelor este domeniul literaturii. Cartile vor avea mai putina cautare, aceasta piata fiind revitalizata sensibil prin folosirea mediului electronic si a celui audio.