Romania intre R.Moldova si Congo

Romania intre R.Moldova si Congo

0 190

Doar 16% dintre romani considera ca tara noastra este in masura sa acorde ajutor pentru dezvoltare, in timp ce alti 74% vad Romania in pozitia de tara care trebuie ajutata alaturi de tari precum Republica Moldova si Congo. In plus, circa 40% dintre ei au auzit/vazut/citit referitor la sprijinul oferit de Romania tarilor slab dezvoltate. Asa arata un studiu realizat de PNUD, cu sprijinul MAE, care a analizat gradul de informare al romanilor cu privire la politica de cooperare pentru dezvoltare, noul statut de stat donator al Romaniei si Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.
Concluziile studiului, pe scurt:

– Romania, alaturi de tari precum Republica Moldova si Congo este considerata o tara care are nevoie de ajutor pentru dezvoltare, doar 16% dintre respondenti considerand ca este in masura sa acorde la randul ei ajutor.
– Doar 22% dintre romani cred ca sunt foarte bine sau destul de bine informati in legatura cu programele de asistenta pentru dezvoltare internationala, in timp ce aproximativ 40% dintre ei au auzit/vazut/citit referitor la sprijinul oferit de Romania tarilor slab dezvoltate.
– Referitor la obligatiile Romaniei ca nou stat donator, 56% au indicat contributia la bugetul comunitar, prin care sunt finantate proiectele si programele de asistenta externa ale UE, in timp ce doar 41% au mentionat asistarea tarilor aflate in curs de dezvoltare.
– 67% dintre cei care au declarat ca au informatii despre proiectele romanesti de asistenta internationala au venituri de pana in 1750 lei si 20% dintre acestia locuiesc in regiunea de sud a Romaniei.
– Intrebati la modul general, aproximativ 95% dintre respondenti considera ca o tara mai dezvoltata trebuie sa ofere ajutor tarilor mai sarace.
– Datoria morala este principala motivatie invocata pentru asistarea tarilor slab dezvoltate, o piedica pentru acordarea acestui ajutor fiind perceptia ca Romania este o tara saraca.
– Institutiile cele mai cunoscute de romani sunt Uniunea Europeana, cu 99%, urmata de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – 88%, UNICEF si Comisia Europeana.
– De Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au auzit 68% dintre respondenti. La polul opus se situeaza Amnesty International despre care 62% dintre respondenti nu au auzit, dar si Programul Global pentru Alimentatie.
– 54% dintre romani nu stiu in ce masura contribuie financiar UE la programe de asistenta pentru dezvoltare.
– 46% cred ca UE (statele membre si Comisia Europeana) ofera cel mai mare volum financiar de asistenta, iar 37% spun acelasi lucru despre Statele Unite.
– 40% dintre romani cred ca tara noastra ar trebui sa acorde ajutor tarilor ex-sovietice (R. Moldova, Georgia, Ucraina), urmate de Africa -30% si tarile din Europa de Sud-Est (Serbia, Macedonia, ALbania) – 26%.
– Primele 3 sectoare prioritare de dezvoltare pentru care Romania ar trebui sa aloce fonduri sunt: reducerea saraciei si foametei (38%), promovarea cresterii economice (28%), construirea de drumuri, scoli spitale, (15%).
Studiul PNUD (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare) a fost realizat prin intervievarea la domiciliu a 1.119 de persoane cu varste de la 16 ani in sus, in perioada 7 – 16 februarie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.