Cabana Postavarul la cota 125 de ani de existenta
Cabana “Postavarul” din masivul cu acelasi nume implineste 125 de ani de existenta.
Primul obiectiv de acest gen din masivul Postavarul a fost construit in anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV, fiind inaugurat pe 7 octombrie, doar cu locuri pentru cazarea turistilor.
Cei dintai schiori au urcat la cabana in anul 1895.
Dotarile existente la cabana au permis organizarea aici, in anul 1951, a Jocurilor Mondiale Universitare de Iarna.
Cabanierul de la “Postavarul”, Rolf Truetsch , a declarat pentru Jana Pintili, corespondent AGERPRES ca, din cauza vremii, manifestarile pentru marcarea celor 125 de existenta ai cabanei s-au organizat sambata, cu un concert de fanfara si dansuri germane.
Am organizat manifestarile la sfarsitul saptamanii, cand numarul turistilor este oarecum mai mare. In cursul saptamanii putini turisti ajung la cabana, mai ales vara. Iarna in schimb numarul acestora este mult mai mare, incepand cu luna decembrie, cand vin la schiat”, a spus Rolf Truetsch.
Cabana are in prezent 70 de locuri de cazare in camere duble cu grup sanitar, in
camere duble cu chiuveta si in camere cu trei pana la sase locuri de cazare. Preturile variaza de la 170 de lei/noapte, camera dubla cu grup sanitar la 130 de lei pe noapte, camera dubia, cu chiuveta si la 50 de lei locul in camerele simple.
In Masivul Bucegi mai functioneaza alte opt cabane.
Potrivit lui Rolf Truetsch, in anul 1930 in masivele Bucegi si Fagaras functionau 36 de cabane, iar in 1945 numarul acestora ajunsese la 60.
Asociatia Carpatina Ardeleana SKV a inceput de cativa ani recuperarea unor terenuri pe care au fost construite cabane, din cele doua masive, care in timp s-au deteriorat sau ar ars. Membrii asociatiei vor incerca sa construiasca alte cabane pe aceste terenuri, a spus Truetsch.
“Deja sunt cateva semnale bune si cred ca in urmatorii ani vom reusi sa crestem numarul cabanelor in cele doua masive. De asemenea, dorim sa recuperam cabana “Malaiesti” din masivul Bucegi, cabana “Curmatura” din masivul Piatra Craiului, si sa putem reconstrui cabanele “Urlea” si “Sambata”, din masivul Fagaras”, a mai mentionat cabanierul de la “Postavarul”.