Congres consacrat istoriei presei romanesti

Congres consacrat istoriei presei romanesti

0 218

Peste 100 de personalitati din tara si strainatate au luat parte, vineri, la lucrarile Congresului international de istorie a presei, la Iasi.
In deschiderea Congresului, organizat la initiativa Asociatiei Romane de Istorie a Presei, cu prilejul aniversarii a 180 de ani de presa romaneasca, a fost evocata perioada din anul 1829, cand la Bucuresti si la Iasi apareau primele ziare romanesti – „Curierul romanesc”, editat de Ion Heliade Radulescu, si „Albina romaneasca”, editata de Gheorghe Asachi. Totodata, a fost omagiata memoria pionierilor jurnalismului romanesc.
Ilie Rad, presedintele Asociatiei Romane de Istorie a Presei, a reamintit intentia asociatiei de a constitui un proiect privind „Istoria presei in date”, care ulterior va sta la baza elaborarii unui tratat in domeniu.
Octavian Stireanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a subliniat in alocutiunea rostita cu acest prilej initiativa Asociatiei Romane de Istorie a Presei de a constitui un „Muzeu national al presei romanesti”, o forma de a-i omagia pe acei oameni entuziasti, jurnalistii.
Vicepresedintele Asociatiei Romane de Istorie a Presei, Marian Petcu, a declarat pentru AGERPRES ca 180 de ani de presa inseamna o aventura si o cautare, o succesiune de incercari in realizarea acestui demers jurnalistic si constituirea unui Tratat de istorie a presei romanesti.
„Noi nu am fost creatori de scoala de gazetarie, am experimentat modelul francez, modelul german. Am inovat, uneori. 180 de ani de presa inseamna 180 de ani de cautare, de neasezare. Presa a fost asezata in regulile functionale cand statul a decis in ceea ce priveste presa si activitatea jurnalistica. In ceea ce priveste presa de azi, tehnologiile au schimbat cu totul paradigma. Datorita dezvoltarii internetului, o parte a publicatiilor a trecut din forma clasica a imprimarii pe hartie in zone mai putin vizibile”, a precizat Marian Petcu.
Dupa deschiderea oficiala, lucrarile au continuat in cadrul a doua ateliere tematice privind ”Istoria presei. Particularitati metodologice in cercetarea domeniului” si ”Rolul si locul presei in societatea romaneasca”.
In acest context, directorul general adjunct al AGERPRES, Paraschiv Marcu, a prezentat in cadrul sectiunii de istoria presei comunicarea ‘Agentia Telegrafica Romana – 120 de ani de la infiintarea primei agentii nationale de presa’, in cadrul careia a punctat etapele dezvoltarii agentiei nationale de presa, cu obiectivele si realizarile acestor perioade.
A fost subliniat rolul pe care agentia nationala de presa l-a avut in formarea unei imagini corecte si clare asupra realitatilor romanesti in strainatate, dar si acela de selectare si informare a publicului romanesc despre evenimentele majore internationale.
A fost relevat faptul ca, in decursul timpului, agentia romana de presa a trecut si prin momente mai dificile, dar niciodata nu a abdicat de la statutul de agentie de presa oficiala a statului roman.
„In aceasta calitate, ea a asigurat consecvent difuzarea punctelor de vedere, a comunicatelor si declaratiilor, precum si a altor documente oficiale emanand de la autoritati si institutii publice, a cules si redactat stiri despre evenimente din tara si strainatate, a realizat fotografii avand ca tema realitatea interna, dar si internationala”, a precizat Paraschiv Marcu.
Comunicarile prezentate in cadrul sectiunilor au fost de o mare diversitate tematica, atingand probleme ale presei nationale in diverse etape istorice, rolul sau in informarea publicului asupra unor evenimente politice, economice sociale si culturale, in educatia acestuia, precum si evolutia presei in provinciile istorice, intre care cele referitoare la presa din Basarabia si cea a diasporei romane.
Numeroase au fost abordarile referitoare la rolul presei in contextul actual.
Lucrarile au continuat vineri dupa-amiaza, iar in cursul zilei de sambata vor avea loc dezbateri pe marginea proiectului „Romania in date”, pe care Asociatia Romana de Istorie a Presei isi propune sa-l finalizeze in cursul acestui an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.