Broderie pe ceramica transilvaneana la Sibiu (I)

Broderie pe ceramica transilvaneana la Sibiu (I)

0 293

Un proiect al muzeografilor sectiei „Emil Sigerus” (Muzeul de etnografie saseasca) din cadrul C.N.M. „ASTRA”. Expozitia va putea fi vizitata pana la 1 decembrie la Casa Artelor.
Arta populara a sasilor este rezultatul unui indelung proces la realizarea caruia a contribuit pe langa talentul si imaginatia creatorului un numar imens de factori de ordin etnic, social si economic. Ceramica si broderiile, ca de altfel si celelalte mestesuguri, sunt domenii de afirmare ale sferei artizanale avand o functie importanta de vehiculare a valorilor artistice de la ansamblul compozitional la motiv si stilizarea acestuia.
Expozitia urmareste evolutia tipologica si ornamentica specifica culturii si artei populare sasesti, imbinand documente si obiecte reprezentative de mare valoare din colectia de ceramica, broderii si mobilier pictat ale muzeului.
Splendidele exemplare de ceramica transilvaneana, broderie si mobilier pictat din colectia Muzeului ASTRA, cu formele lor originale si cromatica lor fina constituie un fond patrimonial de mare valoare artistica si istorica. Ele se inscriu in arta medievala a Europei, fiind in acelasi timp simboluri de o stralucire si o valoare fara egal, dobandite in timp si spatii, prin pastrarea traditiilor, dar mai ales in urma convietuirii vremelnice cu celelalte etnii din Transilvania.
Prin tematica aleasa, expozitia va urmari, pornind de la fir la ceramica si mobilier pictat, iscusinta si rabdarea cu care taranca sasoaica a stiut dintotdeauna sa-si impodobeasca „camera de parada” cu cele mai frumoase piese decorative.
Ornamentul in sine este considerat « in popor » ca fiind de importanta secundara, important este simbolul, elementul magico-apotropaic si prin acesta protectia si forta de aparare care se ascund in decor.
O multime de alte semne vegetale decoreaza casele si obiectele casnice din spatiul transilvanean si printre acestea se afla pe langa broderii si mobilier pictat si vasele de lut ardelenesti: cancee, cani de vin, farfurii si castroane.
Pe ceramica transilvaneana, pe mobilierul pictat si textile se pot observa lalele, garoafe, floarea-soarelui, mere de granat, flori si fructe, precum si alte compozitii florale, reprezentate intr-o forma variata de modele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.