Covasna: pe timp de criza Mierea concureaza zaharul
Apicultorii covasneni sustin ca numarul consumatorilor de miere este in crestere si pun acest lucru atat pe seama tendintei mondiale de reintoarcere la natura, cat si pe seama crizei economice.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din judetul Covasna, Kovacs Jozsef, a declarat luni ca in timp ce zaharul s-a tot scumpit, pretul mierii a ramas aproape neschimbat de cinci ani, iar acesta a fost un motiv suficient pentru foarte multi oameni de a opta pentru produsele apicole.
La ora actuala in judetul Covasna kilogramul de miere costa in medie 12 lei, mai ieftina fiind cea poliflora si mai scumpa cea din flori de tei sau salcam.
„Daca ridicam pretul, ramanem cu marfa”, a spus Kovacs Istvan.
Acesta este de parere ca recolta din acest an nu va fi foarte bogata, avand in vedere faptul ca anul trecut a fost unul secetos, fapt ce a afectat padurile de salcami. In plus, nici floarea soarelui nu mai este ce era candva.
„Avem emotii pentru ca sunt foarte multi hibrizi la floarea soarelui, care nu mai au nectar si se autopolenizeaza”, a precizat Kovacs Istvan.
Potrivit acestuia, afacerile cu miere nu au fost deloc rentabile in ultimii ani, dovada ca foarte multi crescatori de albine au renuntat la stuparit.
In judetul Covasna, numarul acestora s-a injumatatit, iar cei aproximativ 50 de apicultori inscrisi in asociatie mai detin doar aproximativ 7.500 de familii de albine.
AGERPRES