Rusii despre situata din Moldova
Seful comisiei Dumei de stat pentru relatii cu CSI, Aleksei Ostrovski, este de parere ca autoritatile Moldovei trebuie, actionand in spatiul legal, sa puna capat tulburarilor de la Chisinau. „In interesul pastrarii stabilitatii in propriul stat, conducerea Moldovei trebuie sa foloseasca toate parghiile de care dispune in cadrul legal, fireste, pentru ca la Chisinau sa revina pacea si linistea”, a declarat el pentru Interfax.
Occidentul s-a bagat la Chisinau
Ostrovski a facut o legatura directa intre evenimentele de la Chisinau de influenta unor forte externe, inainte de toate fiind vorba de servicii speciale occidentale. „Din pacate, in spatiul post-sovietic continua sa se dezvolte o tendinta negativa, cand serviciile speciale ale statelor occidentale, in primul rand ale SUA, incearca sa destabilizeze situatia si periodic provoaca in republicile fostei URSS asa-numitele actiuni de protest, care ulterior degenereaza in „revolutie a trandafirilor”, sau in „revolutie portocalie”, a estimat Ostrovski.
In opinia lui, anumite forte politice din Occident sunt extrem de nemultumite de pozitia conducerii Moldovei si a presedintelui ei, Vladimir Voronin, de mentinere a neutralitatii tarii. „Ei vor sa influenteaze asupra acestei pozitii, sa o schimbe si sa atraga tara in structurile euroatlantice. Un ajutor important este acordat de anumite forte din Romania, care vrea sa inghita Moldova pentru a crea un nou stat in aceasta regiune”, a subliniat parlamentarul rus.
Viceministrul rus de Externe: Vie preocupare
Moscova este profund ingrijorata de situatia din Moldova, unde dupa alegerile de duminica au inceput demonstratii de masa. „Urmarim cu ingrijorare evolutia evenimentelor provocate dupa scrutin”, a declarat pentru Interfax viceministrul rus de externe, Grigori Karasin. El a subliniat ca „practic, toti observatorii, din partea CSI, UE si OSCE, au dat o apreciere pozitiva votului de duminica”. In opinia oficialului rus, tot ce se intampla acum trezeste o vie preocupare privind viitorul sistemului politic, al tarii in ansamblul ei.