Home Arhiva Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar†sau “Promorarâ€)- Sf. Arhangheli Mihail...
Innoirea timpului – Traditiile lunii noiembrie (“Brumar†sau “Promorarâ€)- Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil
8 Noiembrie: Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil; Napustitul berbecilor In aceasta zi se amesteca berbecii cu oile pentru imperechere. „Prin Transilvania se obisnuieste ca in aceasta zi sa se faca turta arietilor, arietii fiind berbecii despartiti de oi.
Acum arietii se amesteca din nou cu oile si cu acest prilej se face o turta de faina de cucuruz ori de grau, care, dupa ce se coace, se arunca intre oi. Daca aceasta turta cade cu fata in sus, este semn ca oilor le va merge bine cand vor fata; daca turta va cadea cu fata in jos, se zice ca le va merge rau.
Ziua aceasta se socoteste ca o sarbatoare mare; deci se sarbeaza cu desavarsit nelucru. (”Sarbatorile la romani” – Tudor Pamfile). Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt ingerii care conduc sufletele celor care mor, in functie de pacatele acestora, in rai, sau iad. Sf. Arhanghel Gavriil este cunoscut si ca fiind vestitorul Nasterii Mantuitorului Iisus.
Ca si Sf. Haralambie si Sf Gavriil stapaneste ciuma. In traditiile romanesti, Sf. Arhanghel Mihail este cel care ia sufletele oamenilor, care sta la capul bolnavului daca acesta va muri si la picioarele lui, daca acesta va continua sa traiasca.
Se spune ca, Sfantul Mihail nu sta in Rai decat de Vinerea Mare si de Paste, in rest, fiind plecat. In Transilvania, sfantului i se spune San-Mihai.
Exista si o legenda care ne spune despre Sf. Mihail ca ar fi fost un om simplu, chiar casatorit cu o fata frumoasa, pe nume Stancuta, care dupa casatorie s-a transformat intr-o femeie rea. Pentru ca Mihail a dat dovada de multa rabdare si intelegere, Dumnezeu l-a facut sfant.
Aceasta sarbatoare se tine pentru ca fiecare crestin sa aiba o moarte usoara. Sf. Mihail este si patronul tiganilor.
• 11 Noiembrie: Sf. Mina; Sarbatoarea talharilor. Sf. Mina este protectorul pagubitilor, celor carora le-au fost furate diverse lucruri. In aceasta zi fetele si femeile se duc la biserica, unde aprind lumanari (la capatul celalalt) pentru ca, in acest fel, sa determine intoarcerea lucrurilor pierdute, sau a dragostei flacailor. Sf. Mina este cel care ii apara pe calatori de hoti.
• 12-14 Noiembrie: Martinii de Toamna. Martinii de Toamna, la fel ca Martinii de Iarna, se sarbatoresc 3 zile. Sunt considerati patroni ai ursilor, dar se tin si pentru protectia vitelor impotriva lupilor. Cele doua sarbatori au loc cu 40 de zile inaintea Craciunului si respectiv, 40 zile dupa aceasta sarbatoare.