Declaratia lui Radu Duda la anuntarea candidaturii
Aseara, la Palatul Elisabeta, principele Radu Duda de Hohenzollern si nu mai stiu ce si-a anuntat oficial intentia de a candida la presedintia tarii. Am comentat intentia intr-un alt material din cotidianul nostru, asa ca o sa redau fragmente din discursul „princiar”, preluat din Realitatea.net.
Principele Radu si-a anuntat candidatura la presedintie printr-un discurs la Palatul Elisabeta la inceputul caruia a vorbit despre trecut si prezent: „Au trecut aproape 20 de ani de la caderea dictaturii comuniste. O naþiune intreaga a trait speranta libertatii, si-a dorit progresul si a asteptat implinirea unui vis atat de mult amanat de istorie”.
„Cand un popor nu mai poate indura, cand un sistem isi umileste proprii cetateni, cand nu mai avem demnitate si nici speranta, atunci se petrec marile schimbari, pentru ca viata fiecaruia dintre noi este facuta din idealuri si din lucruri simple. Din 1990 incoace, oadata la patru ani s-au pus in miscare forte care au pretins in diferite forme ca vor schimba Romania. Au iesit sau au fost scosi in strada oameni, s-au fluturat steaguri, s-a baut sampanie si s-a intrat cu seninatate intr-un nou mandat de dezamagire. Desigur, libertãtile au progresat, dar, in timp, democratia s-a inhibat Luptele politice s-au dat pe toate fronturile. Stanga impotriva dreptei, rosii impotriva portocaliilor, verzii impotriva nationalistilor. In timpul acesta respectul fata de institutii, profesionalism si valori s-a manifestat foarte rar. Democratia a fost redusa la o lupta permanenta pentru putere in care cetateni romani au fost asmutiti impotriva altor cetateni romani sau impotriva propriilor institutii si simboluri doar pentru ca acestea din urma nu conveneau celor de la putere. In tot acest timp speranta a fost mentinuta de o sursa negativa. Am urat pe cei dianintea noastra, i-am negat pe cei dinaintea noastra si i-am facut vinovati tot ce nu ne puteam asuma”, a spus principele Radu la lansarea candidaturii sale.
Principele a mai spus ca acum 20 de ani „nu am tanjit doar dupa democratie si liberate, dar si dupa lege, adevar si dreptate, corectitudine, respect si demnitate”, dar ca „nu toate acestea au fost dobandite cu adevarat”.
„La nivelul vieþii publice, avem un stat la bunul plac al unor persoane. Avem o democratie reflectata in legi care nu se respecta, in frunte cu Constitutia. Avem liberatate individuala, dar tot mai multe abuzirui asupra ei. Avem sute de mii de oameni care nu au ce sa munceasca, pentru ca nu ne-am gandit la siguranta locurilor de munca si la constructia durabila a tari. Nu avem institutii, lideri si valori de care sa fim siguri. Am pierdut instinctul binelui si persistam, inexplicabil, in aceleasi greseli. Modul in care ne-am comportat unii cu altii ne-a aruncat intr-un cerc vicios si a ruinat fiecare sursa de progres. In toþi acesti ani, nu am pus omul potrivit la locul potrivit. Politica nu a servit institutiile, ci si le-a aservit. Fara instititii puternice si respectate, alternanta partidelor la putere a facut inutil pana si votul negativ. Intr-un straniu mod democratic, oamenii vin la vot, dar votul lor nu mai conteaza din cauza celor alesi si al sistemului din care ei provin. Aceleasi persoane fac mereu jocul puterii prizonieri ai propriului lor cerc substituind bunul plac eticii institutionale”, a continuat sa arate principele Radu.
El a explicat si care sunt motivele pentru care s-a hotarat sa candideze:
„Nu sunt astazi in fata dumneavoastra sa promit miracole. Nu am iesit in fata tarii sa aduc paradisul promis de altii la iesirea din comunism. Ceea ce fac eu astazi este sa va chem sa fim impreuna la desteptarea acestei tari. Va chem sa punem ordine si demnitate in treburile Romaniei, sa respectam instituitiile, Constitutia si legile. Avem nevoie, mai ales in vremuri de criza, sa punem omul potrivit la locul potrivit”.
„In toþi aceati 20 de ani sistemul a depins prea mult de comportamentul si actiunile indivizilor, de multe ori incompetenti. Mercantilismul si superficialitatea au mentinut mediocritatea in spatiul public, au instalat modele false cu grave consecinte sociale”, a mai declarat principele Radu de Hohenzollern-Veringen, care a amintit ca, cu aproape 150 de ani in urma, Carol I a construit statul roman pe principiul profesionalismului, „a fost timpul unei aspiratii catre binele national”.
Principele Radu a declarat cu ocazia anuntarii candidaturii sale la presedintie, ca un independent ofera garantia exercitarii mandatului de sef al statului intr-un mod „nealterat” de posibile interese ale partidului din care a provenit.
Argumentele pentru validitatea propriei sale candidaturi au fost axate pe independenta sa in raport cu o forta politica sau alta. In acest sens, principele Radu a explicat ca presedintele fost membru al unui partid „nu se poate distanta de acel partid, pentru a-i reprezenta pe toti romanii”.
„Candidatura mea nu isi propune restaurarea monarhiei. Schimbarea formei de guvernamant intr-o democratie nu este atributul sefului statului. O astfel de optiune poate fi decisa doar de intreaga natiune”, a mai afirmat principele Radu Duda etc.
Ciudat acest discurs de stanga, aproape iti vine sa zici ca sunt citate dim Maex sau Engels. Oare, la innobilare, regele i-o fi scapat spada mai tare pe umarul stang? In rest totul este apa de ploaie politica batuta in piua electorala. Si adica de ce ar fi mai bun la conducerea tarii un parvenit care, prin insasi mariajul sau, s-a aranjat de-o treapta sociala mai inalta? Asta nu da de gandit ca ar vrea mai mult si tot mai mult? Iar negarea intentiei de restaurare a monarhiei este un basm cu prea multe prafuri in el. Ce, credeti ca il scapa tata-socru din frau?
Iar tot ce a spus tipu’ stim si noi, cu mult mai bine ca el pentru ca toate cele amintite le-am trait si le traim pe spinarea noastra, fara sa ni le mai spuna cineva ca o luminare a adevarului. Restul judecati si dumneavoastra, stimati cititori.
Dan Bota