Salariul minim in mediul privat
Salariul minim in mediul privat va fi de 700 de lei, au stabilit sindicatele si patronatele, care au semnat vineri contractul colectiv de munca la nivel national.
“Salariul unui muncitor calificat creste de la 720 la 770 de lei. Am incercat sa schimbam veriga de maistri care vor avea o crestere semnificativa de salarii, de la 780 se va duce la 910 lei. Cei cu studii superioare vor ramane la acelasi nivel in valoare absoluta, adica 1.200 lei”, a declarat Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.
Potrivit acestuia, exista ingrijorari legate de ceea ce se va intampla in anumite ramuri ale economiei precum textile, mobila si multe sectoare care cuprind IMM-uri, pentru care este un efort deosebit ‘sa faca ceea ce semnam noi aici”.
“Am incercat sa acoperim, pentru persoanele cu salariile foarte mici, macar inflatia”, a precizat Coraci.
Adrian Izvoranu, reprezentantul Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, a mentionat ca influenta pe inflatie este nesemnificativa.
“Cifra pe care am negociat-o este agreata si de FMI in discutiile de la ultima vizita. Atunci s-a discutat pe aceasta tema si s-a acceptat aceasta crestere. Vorbim de 700 de lei. Fondul de salarii se va majora cu 12-17%, depinde de ponderea cheltuielilor salariale in cadrul cheltuielilor generale ale companiei. Acolo unde performanta manageriala este mai slaba vor fi probleme”, a spus Izvoranu.
Sindicatele s-au aratat nemutumite de faptul ca Romania va avea si in 2011 doua salarii minime pe economie, unul pentru angajatii din mediul privat, si unul pentru cei din mediul public. Sindicatele si patronatele au convenit ca pe 1 martie sa reactualizeze anexa privind ramurile, adaptata la situatia economica a Romaniei si la problematica europeana.
Aceasta perioada este necesara pentru a aseza ramurile in scopul de a incheia contracte la nivel de ramuri. De asemenea, cele doua parti s-au mai angajat ca in 6 luni sa se aseze la masa pentru o adaptare a contractului colectiv de munca la legislatia in vigoare si, respectiv, la propunerile pe care partenerii le-au facut, in asa fel incat acest contract, valabil pe o perioada de 4 ani, sa aiba cuprinse in interiorul sau drepturile si obligatiile lucratorului din Romania. Contractul colectiv de munca este valabil in perioada 2011-2014.