Pomeni de stat, cu bani de la FMI
Guvernul va acorda un pachet de garantii de stat in valoare totala de peste 1,5 miliarde euro, in principal firmelor din industria auto, energie, constructia de locuinte si sectorul petrochimic, au declarat, luni, agentiei Mediafax, surse guvernamentale.
„Au fost stabilite liniile mari ale politicii ajutorului guvernamental, pe domenii de activitati, iar suma estimata a intregii scheme de garantii de stat depaseste 1,5 miliarde euro, incluzand sprijinul pentru companiile Ford si Renault. Bugetul total pregatit pentru garantii de stat este de circa 6 miliarde lei”, au aratat sursele citate.
Detaliile sprijinului guvernamental vor fi stabilite in urmatoarele saptamani, dupa ce Executivul va verifica daca aceste masuri nu contravin normelor UE in domeniul ajutorului de stat.
La finalul anului trecut, Guvernul a introdus o schema de ajutor de stat valabila pentru perioada 2009-2013, cu un buget de un miliard euro, pentru firme care realizeaza o investitie initiala de peste 30 milioane euro si creeaza cel putin 300 noi locuri de munca.
Tot atunci, Executivul a decis sa acorde ajutoare de stat cuprinse intre 15,4 milioane euro si 37,4 milioane euro catre Automobile Dacia, detinuta de Renault, si patru furnizori de componente auto, pentru sustinerea si diversificarea productiei.
Pe lista companiilor care vor beneficia de sprijinul statului au fost incluse producatorul Automobile Dacia (care va primi un ajutor de stat in cuantum de 15,4 milioane euro) si furnizorii Delphi Diesel Systems Romania (24,7 milioane euro), KS Atag Romania (27,9 milioane euro), Calsonic Kansei Romania (17,9 milioane euro) si Honsel (37,4 milioane euro).
La randul sau, grupul american Ford a cerut Bancii Europene de Investitii (BEI) un imprumut de 400 de milioane de euro pentru investitii la uzina din Craiova, cu garantii de stat din partea Guvernului, iar constructorul francez Renault a solicitat ajutoare de stat de aproape 70 milioane euro, pentru centrul tehnic RTR de la Titu si pentru furnizori ai Dacia si Nissan, precum si o garantie de 100 milioane euro pentru un imprumut de la BEI.
Printre firmele care au mai cerut ajutoare de stat se numara Oltchim Ramnicu-Valcea, Electroputere Craiova, Regia Autonoma Multiproduct Bucuresti, Sanevit 2003 Arad si Celrom Drobeta-Turnu Severin.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat, la inceputul lunii martie, ca ar putea acorda, impreuna cu Ministerul Economiei, in intervalul 2009-2010, ajutoare de salvare si restructurare in valoare totala estimata la 600 de milioane de euro, pentru cel mult 65 de companii aflate in dificultate. Din totalul de 600 de milioane euro reprezentand valoarea ajutoarelor de stat, doar circa 33% vor fi in numerar.