PET-urile ne-au invadat viata

PET-urile ne-au invadat viata

0 267

Tot mai multe organizatii ecologiste incearca sa sensibilizeze opinia publica in legatura cu efectele nocive care le pot avea asupra noastra obiectele din plastic.
Risipa de plastic anuala care se face in Romania se ridica la o valoare de 331.000 tone de sticle de plastic.
Oamenii au fost informati de iubitori ai mediului de la Electrolux si Primaria Sectorului 3 despre pericolul pe care il reprezinta cantitatea impresionanta de sticle de plastic, cunoscute sub numele generic de PET, care sunt aruncate peste tot. Specialistii spun ca daca nu se iau masuri, numarul lor va continua sa creasca.
Acestia au organizat un eveniment special de promovare a unei atitudini responsabile in fata mediului inconjurator.
Intrarea in Parcul “Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) a fost un adevarat furnicar. Oamenii au fost intampinati chiar la intrarea in parc de o piramida confectionata din 1.000 de PET-uri de toate marimile, care trona impozant la marginea aleii principale.
Lumea se oprea curioasa, iar tinerele ecologiste explicau trecatorilor ca acest “munte” de sticle din plastic reprezinta cantitatea medie de PET-uri pe care o familie o arunca la gunoi intr-un an. Anual, fiecare dintre noi aruncam la gunoi aproximativ 300 de PET-uri.
“Speram ca bucurestenii sa constientizeze importanta reciclarii PET-urilor. Oamenii si-au scris opiniile despre aceasta actiune pe cele doua panouri pe care le-am pus la dispozitie. Este un semn bun. Am credinta ca ceva incepe sa se miste si in aceasta directie”, a spus Carmen Georgescu, marketing manager la Electrolux.
Anual, europenii arunca o cantitate de sticle din plastic echivalenta cu marimea Turnului Eiffel, arata studiul Canadean Limited, initiat de compania suedeza de electrocasnice Electrolux. Potrivit datelor, 50 miliarde de litri de apa minerala se consuma in fiecare an in Europa, iar 84 la suta din aceasta cantitate este vanduta in PET-uri.
“Cererea pentru apa imbuteliata este foarte costisitoare, atat pentru ca implica producerea sticlelor, cat si pentru ca acestea se transporta si apoi se arunca”, explica Anna Forslund, de la World Wide Fund for Nature. PET-urile nu sunt biodegradabile.
Ele pot ramane nedegradate peste 300 de ani, ceea ce duce la o crestere constanta si a gropilor de gunoi. Un PET disloca un kilogram de gunoi menajer, iar 20 de astfel de ambalaje umplu jumatate dintr-un container cu gunoi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.