Fitch be baga iar in …seama !

Fitch be baga iar in …seama !

0 271

Agentia de evaluare Fitch a coborat, luni, ratingul Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta la “BB plus”, cu perspectiva negativa, de la “BBB”, iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala la “BBB minus” de la “BBB plus”, de asemenea cu perspectiva negativa, informeaza Reuters.
Fitch precizeaza ca aceasta degradare cu doua trepte a calificativului Romaniei, care este scoasa din categoria “investment grade” (risc scazut pentru investitii – n.red), reflecta ingrijorarile sale cu privire la cadrul politicii macroeconomice din Romania precum si la capacitatea tarii de a evita o severa criza economica si financiara.
Potrivit agentiei de rating, este posibil ca Romania sa aiba nevoie de sprijin financiar extern pentru a impiedica “o criza a creditului”, avand in vedere ca se confrunta cu un deficit de cont curent care ar urma sa depaseasca 14 procente din Produsul Intern Brut in acest an.
Decizia Fitch intervine la aproximativ doua saptamani dupa ce o alta mare agentie de rating, Standard & Poor’s, a scos si ea Romania din categoria “investment grade”, singura tara din Uniunea Europeana care nu beneficiaza de un rating din aceasta categorie. Romania a respins criticile venite de la S&P si a sustinut ca nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar International, iar FMI a dezmintit si el zvonurile potrivit carora discuta cu Romania un pachet de asistenta financiara.
Comentariile Fitch sunt similare cu cele venite de la Standard & Poor’s, care a avertizat asupra cresterii riscurilor la adresa economiei romanesti ca urmare a sporirii datoriei sectorului privat de pietele externe, din ce in ce mai nesigure. Potrivit agentiei de rating, factorii politici de la Bucuresti au ignorat semnalele de alama si s-au preocupat in schimb de alegerile parlamentare programate pentru data de 30 noiembrie.
Alaturi de Romania, Fitch a coborat cu o treapta ratingurile Bulgariei, Ungariei si Kazahstanului, considerand ca aceste tari emergente sunt cele mai vulnerabile economii emergente la deteriorarea mediului financiar si economic global in conditiile unor deficite de cont ridicate si unor nivele ridicate ale datoriei externe pe termen scurt.
Ratingul Ungariei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta a fost coborat la “BBB” de la “BBB plus”.
Ratingul Bulgariei pentru imprumuturile pe termen lung in valuta a fost coborat la “BBB minus” de la “BBB”, cu perspectiva stabila, iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala a fost coborat la “BBB” de la “BBB plus”, cu perspectiva stabila.
In cazul Kazahstanului, ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in valuta a fost coborat la “BBB minus” de la “BBB”, cu perspectiva negativa, iar ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala a fost coborat la “BBB” de la “BBB plus”, cu perspectiva negativa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.