La Parlament – Intalnirea surzilor!
Fara sa fie facuta vizibila, Inalta Porunca Cotrocenista, a fost executata fara rabat. Natiunea a vazut strans uniti langa Guvern, premier si ministrul de finante conducerea Parlamnetului, solidari fata de ultimele masuri si Acordul cu FMI si CE. Cota unica, TVA-ul si contributia la asigurarile sociale raman nemodificate iar Acordul cu FMI nu afecteaza salariile si pensiile ne-a garantat, inca o data, Emil Boc in fata camerelor de televiziune si ziaristilor veniti in numar mare la Parlament.
O poza de grup pentru linistea poporului
Premierul Emil Boc si alti membri ai Guvernului s-au intalnit, exact o ora, cu „echipele de conducere” ale celor doua camere ale Parlamentului. Tema discutiilor – masurile privind reducerea cheltuielilor publice, rectificarea bugetara si detaliile acordului de imprumut cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In principal premierul s-a referit la:
• „Romania a intrat in discutii cu CE pentru gasirea solutiilor de finantare a deficitului bugetar. Suntem pe punctul de a lua credite de la Fondul Monetar si Comisia Europeana”, a afirmat Emil Boc, la intalnirea cu conducerile celor doua camere parlamentare.
• „Acordul cu FMI si CE a primit acordul de principiu al Washington-ului”, a anuntat premierul.
„Acordul are un caracter preventiv. Pe partea economica, nu ne atingem de cota unica, TVA-ul ramane nemodificat, la fel si contributia la asigurarile sociale.”
• „Daca ne uitam la alte state care au incheiat acorduri cu FMI si CE, toate aceste state au fost nevoite sa majoreze cel putin una dintre aceste taxe. Romania nu a fost nevoita sa faca acest lucru, dovada faptului ca acordul cu FMI are un caracter preventiv.”
• „Salariile de baza si pensiile nu vor fi afectate de incheierea acestui acord”.
Reactiile celor doi presedinti: Anastase si Geaona
Mircea Geoana, presedintele Senatului, a spus ca Guvernul este asteptat sa prezinte in fata Parlamentului o strategie coerenta de relansare economica a Romaniei si protectie sociala, dupa ce Legislativul va fi adoptat legea de aprobare a ordonantei de rectificare bugetara.
„A fost o solicitare ca dupa incheierea acestei etape de asumare a raspunderii de catre noul Guvern al Romaniei si de incheiere a acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si celelate institutii financiare interntionale, Guvernul Romaniei sa intre intr-o a doua faza de lupta impotriva crizei, in care Parlamentul asteapta o strategie completa de relansare economica”, a spus Geoana.
„Dincolo de raspunsurile mai mult sau mai putin punctuale la problemele mostenite de la vechiul Guvern si la problemele extrem de severe referitoare la recesiunea si criza mondiala, asteptam din partea Guvernului, dupa aprobarea acestei ordonante, o prezenta in Parlament, cu prezentarea unei strategii complete de relansare economica, de impulsionare a angajarii si protejare a locurilor de munca si a acelui plan de reforme structurale in domenii cheie care sa permita scurtarea perioadei de recesiune si pozitionarea Romaniei pe o platforma competitiva atunci cand criza isi va fi consumat efectele”, a completat presedintele Senatului.
El a precizat ca Executivul va trebui sa adopte masuri privind prevenirea conflictelor sociale, in contextul crizei economice.
„Un al doilea palier a fost legat de evitarea escaladarii de atmosfera sociala conflictuala. Sunt tari europene care au cunoscut conflicte sociale deschise si cred ca dialogul social si rolul guvernului in asigurarea unui dialog social coerent si preventiv cu principalele categorii socio-profesionale a reprezentat un al doilea element pe care conducerea Parlamentului l-a subliniat”, a precizat Mircea Geoana.
El a mentionat si interesul parlamentarilor fata de masurile guvernamentale de impozitare forfetara a firmelor, Geoana apreciind ca in acest context ar putea creste gradul de atragere de fonduri din fiscalizarea unor afaceri care au ocolit pana acum anumite taxe.
„Au existat intrebari la adresa ministrului Finantelor, cu privire la acest impozit minim gen forfetar care a fost sugerat dupa o revizuire a formei initiale, de catre Guvern si Ministerul Finantelor. Si nu va ascund ca nu m-am abtinut sa intreb daca nu cumva resurse importante ar putea fi obtinute dupa ce intalnirea G 20 de la Londra a decis inchiderea robinetului la paradisurile fiscale. Si o intuitie imi spune ca ceva bani romanesti ar putea sa se afle si acolo”, a mai afirmat Geoana.
Referindu-se la masurile guvernamentale, Geoana a declarat ca Parlamentul va trebui sa le aprobe inainte de finalizarea acordului cu FMI.
„Ar fi un semnal pozitiv ca Parlamentul Romaniei sa aprobe aceasta ordonanta inainte de discutarea in boardul FMI a imprumutului pentru Romania. Ar reprezenta un semnal de seriozitate”, a conchis presedintele Senatului.
Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat, la finalul intalnirii, ca Ordonanta de rectificare bugetara contine elemente de normalitate intr-o perioada de recesiune economica.
„Cu totii stim ca este nevoie de o mai mare chibzuinta in cheltuirea banilor publici, fie si numai daca ne gandim la excesele de generozitate ale fostului Guvern in politica salariala si de personal din sectorul public. Din acest punct de vedere, aceste corectii sunt absolut necesare, luand in considerare si contextul crizei economice”, a spus Anastase.
Presedintele Camerei a subliniat ca actul normativ nu este indreptat impotriva intereselor romanilor, aratand ca fundamentele sectorului economic sunt mentinute in continuare, respectiv cota unica si nivelul TVA.
„Faptul ca salariile bugetarilor nu sunt afectate, pensia sociala minima garantata este in continuare o solutie existenta, ca pensiile nu numai ca nu sunt afectate, ci vor creste sunt tot atatea semnale pozitive transmise cetatenilor”, a sustinut Roberta Anastase.
Ea a subliniat ca intalnirea avuta cu reprezentantii Executivului pentru discutarea rectificarii bugetare reprezinta un „semn de sanatate al democratiei”.