Ion Iliescu si discreditarea Revolutie

Ion Iliescu si discreditarea Revolutie

0 239

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a declarat ca „de 20 de ani se tot face un fel de campanie pentru a discredita ideea de Revolutie”, relateaza Agerpres. Scrierea istoriei necesita o munca profunda, facuta de profesionisti si nu prin „iesirile intempestive ale unor amatori sau ale unor oameni care judeca nu cu mintea, ci cu instinctul”, a spus Iliescu in cadrul simpozionului „Prabusirea sistemului totalitar-comunist in Romania”, organizat de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD).
Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Ion Iliescu:
• Unii o fac din lipsa de pregatire, din amatorism, altii cu niste porniri instinctuale. (…) Unii intretin aceasta campanie din lipsa de cunostiinte, de cultura, nu inteleg ce este aia revolutie si ce este lovitura de stat. De asemenea, revolutia a fost furata, zic unii. O revolutie nu poate fi furata, ea are loc sau nu are loc.
• Se vorbeste despre anul Revolutiei din 1989 cand s-a prabusit un sistem pe anumite cauze – si politice si sociale si economice – si care a adus la o schimbare a fizionomiilor societatii responsabile si a tabloului international, european si mondial.
• Scrierea istoriei necesita o munca profunda, facuta de profesionisti si nu prin ‘iesirile intempestive ale unor amatori sau ale unor oameni care judeca nu cu mintea, ci cu instinctul.
• cercetare profunda presupune un studiu amplu, altminteri se fac si confuzii grave – Revolutie – lovitura de stat. (…) Astia sunt niste amatori care nu inteleg chestiuni fundamentale, (…) ce este o revolutie si ce este o lovitura de stat (…) Revolutia este procesul istoric care duce la schimbare de esenta in viata societatii, si mai ales structurii politice, statul. Aceasta se poate face pe cale violenta, se poate face pe cale pasnica, nu conteaza care. O lovitura de stat, de palat, un complot poate sa faciliteze o revolutie, dar nu se poate confunda revolutia cu lovitura de stat’.
• Ion Iliescu a sfirmat ca sesiunea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 nu a fost organizata intamplator in data de 16 decembrie, ziua in care s-a declansat miscarea de protest, „revolutia populara de la Timisoara, care apoi s-a extins in toata tara”.

La reuniunea de joi au mai participat directorul IRRD, Claudiu Iordache, fostul premier Petre Roman, Dumitru Mazilu, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, fosti si actuali parlamentari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.