Nuclearelectrica si criza financiara
Criza financiara internationala, al carui impact se reimte si in Romania, ar putea determina o crestere a costurilor fortei de munca si o scadere a cererii de energie in domeniul energiei nucleare, a declarat, miercuri, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, la Forumul “Energia in Europa Centrala si de Est”.
“Criza financiara internationala va avea anumite efecte aspra domeniului energiei nucleare. Printre acestea se numara cresterea costurilor fortei de munca si scaderea cererii de energie”, a afirmat directorul Nuclearelectrica.
De asemenea, acesta a mentionat ca nu se asteapta la un impact semnificativ al crizei asupra unitatilor nucleare aflate in stare de functionare. ‘Nu cred ca va exista un impact semnificativ asupra unitatilor in functionare, chiar daca vor creste dobanzile’, a spus Teodor Chirica.
“S-ar putea ca o parte din proiectele majore in domeniul energetic sa fie putin intarziate din cauza situatiei financiare actuale, insa cererea fundamentala de energie va fi driver-ul pentru demararea proiectelor in acest domeniu”, a adaugat directorul Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica va construi un amplasament nuclear cu o putere de 2.400 de Megawati, iar realizarea acestuia este planificata pentru anul 2020.
Gradul de incredere al populatiei din Romania in energia nucleara este de 35%. “Acest procent scazut este cauzat, pe de o parte, de faptul ca a lipsit o prezentare in media. Am pierdut increderea pentru ca nu ne-am putut prezenta in media. Pentru increderea populatiei trebuie sa facem lobby”, a precizat Chirica.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele noua luni din acest an, productia interna de energie din centralele nuclearo-electrice a crescut cu peste 3,66 miliarde kWh, respectiv 82,5%.