Mamutul de la Racos va fi restaurat
In luna iulie, cu ocazia efectuarii unor lucrari de excavare in cariera de lignit din localitatea brasoveana Racos, au fost gasite oasele unui animal preistoric care a trait in urma cu 2,5-3 milioane de ani. Mamutul masoara aproape sapte metri lungime, 3,5 inaltime si este foarte bine conservat.
Specialistii spun ca descoperirea de la Racos este foarte importanta deoarece astfel de schelete sunt foarte rare pe teritoriul Romaniei, iar acesta este unic prin faptul ca s-a pastrat aproape in totalitate, prin urmare va putea furniza specialistilor informatii interesante referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care a vietuit.
Mastodontul urmeaza a fi restaurat de catre specialistii din cadrul Muzeului Depresiunii Baraolt care au inceput deja operatiunea. Geologul Toth Levente, care a facut descoperirea, citat de AGERPRES a declarat ca o mare parte din oasele acestui animal,au fost depozitate in subsolul muzeului de la Baraolt, unde vor fi restaurate pana la primavara, cand se doreste ridicarea lui “pe picioare”.
“In pamant, se mai afla doar cutia toracica pe care o vom scoate la suprafata pana la finele acestei luni”, a declarat Toth Levente, care a adaugat ca restaurarea mastodontului va costa circa 35.000 de lei.
O parte din banii necesari sunt asigurati din bugetul Consiliului Judetean Covasna, iar pentru acoperirea diferentei se va apela inclusiv la sponsori.
Toth Levente a declarat ca un muzeu din Germania s-a oferit sa suporte in totalitate costul restaurarii cu conditia de a li se imprumuta exponatul pentru o jumatate de an.
Pana cand muzeul din baraolt va putea gazdui exponatul, fiind necesare lucrari de extindere, mamutul va fi expus intr-o incapere din Minei Racos.
Bianca Sorescu