Nici padurile nu mai sunt ce-au fost odata, ne-ar putea face rau!

Nici padurile nu mai sunt ce-au fost odata, ne-ar putea face rau!

0 301

Padurile risca sa nu-si mai poata juca rolul de absorbtie si depozitare a dioxidului de carbon si sa ajunga sa emita in atmosfera mari cantitati din acest gaz in cazul in care temperaturile medii globale vor creste cu 2,5 grade Celsius, se avertizeaza intr-un raport dat publicitatii vineri, informeaza AFP.
Padurile absorb mai mult dioxid de carbon decat emit prin procesul de respiratie, acest gaz cu efect de sera fiind folosit in procesul de crestere al plantelor.
Insa, “in cativa zeci de ani, avand in vedere pagubele provocate de fenomenul incalzirii globale, padurile ar putea ajunge sa elibereze in atmosfera mari cantitati de CO2, contribuind si mai mult la accelerarea acestui fenomen, in loc sa-l incetineasca”, sustine Risto Seppala, profesor la Institutul finlandez de silvicultura, participant la studiul aflat la baza acestui raport.
Acest raport la care au contribuit 35 de experti din diferite tari, va fi prezentat cu ocazia unui forum al ONU pe tema padurilor, forum ce se va desfasura la New York intre 20 aprilie si 1 mai.
“La o crestere a mediei temperaturilor pe glob cu 2,5 grade Celsius prin comparatie cu perioada preindustriala, ecosistemul padurilor va deveni o sursa suplimentara de emisii de CO2 si nu va mai indeplini functia de absorbtie a acestui gaz cu efect de sera, adaugandu-se astfel intr-o proportie semnificativa surselor de emisii rezultate din arderea combustibililor fosili si din despaduriri”, a declarat pentru agentia franceza de presa Alexander Buck, director adjunct al Uniunii Internationale a Organizatiilor de Studiu asupra Padurii (IUFRO – cu sediul la Viena).
“Riscam sa pierdem complet padurile ca aliat in lupta impotriva incalzirii globale daca nivelul actual al emisiilor de CO2 nu va scadea”, a mai adaugat el.
Conform Grupului interguvernamental de experti asupra evolutiei climei (Giec), temperatura medie la nivel global va creste cu 1,1 pana la 6,4 grade Celsius pana in 2100, in raport cu sfarsitul secolului XX.
Cu siguranta ca aceasta incalzire va putea crea conditiile extinderii padurilor in zonele boreale, paduri care vor putea absorbi la randul lor CO2 din atmosfera. “Insa aceste efecte pozitive vor fi depasite net de impactele negative avute de cresterea temperaturilor asupra ecosistemelor de padure – schimbarea speciilor de arbori, modificarea ratei de regenerare a plantelor, inmultirea cazurilor de incendii de padure devastatoare si invazii de insecte”, a mai avertizat Alexander Buck (sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.