Aeroportul International Brasov – Ghimbav, continua!
Proiectul Aeroportului International de la Ghimbav merge mai departe, in ciuda climatului economic mondial nu tocmai favorabil unei investitii de o asemenea anvergura. Eliberarea de sarcini a intregului aplasament pe care se va face investitia se apropie de final. „Schimburile de terenuri pe care Consiliul Judetean trebuie sa le realizeze cu societatea IAR Ghimbav si cu diversi proprietari particulari sunt intr-o faza avansata, iar pentru dezafectarea instalatiilor care asigura alimentarea cu apa a comunei Halchiu au fost alocate fonduri din bugetul judetean. Peste toate acestea, responsabilii cu acest proiect s-au gandit si posibilele efecte ale crizei economice mondiale si au incercat sa anticipeze problemele care ar putea interveni” a declarat presedintele CJ Aristotel Cancescu.
Variante alternative
Iancu Vespasian Augustin, cel care se ocupa de coordonarea intregului proiect, spune ca forul deliberativ judetean incearca sa gaseasca solutii financiare alternative. Consiliul Judetean a demarat o analiza in ceea ce priveste capabilitatea institutiei de a putea lua un credit si de a determina nivelul pana la care ar putea face acest lucru, astfel incat proiectul sa nu se blocheze din motive de finantare: „Deocamdata nu sunt probleme, dat fiind faptul ca cele trei banci care vor finanta proiectul construirii aeroportului isi mentin acordul cu Intelcan Tehnosystems. Pe de alta parte, exista totusi o chestiune delicata data de faptul ca unul dintre investitori nu mai poate veni cu capital la nivelul la care s-a angajat initial. Drept urmare, atat Intelcan, cat si Consiliul Judetean cauta o varianta de rezerva pentru a acoperi aceasta zona. In momentul de fata, sunt discutii avansate pe mai multe fronturi. Este vorba de investitori din Germania, Australia-Noua Zeelanda, Austria etc.”, a afirmat Iancu Vespasian Augustin.
Varianta Intelcan Tehnosystems
Ronald Weissberger, presedintele Intelcan, va veni la Brasov in decembrie pentru a definitiva impreuna cu autoritatile judetene doua documente importante legate de imprumut. Este vorba de scrisoarea prin care se fixeaza elementele care vor sta la baza contractului de credit pentru 74 de milioane de euro si de lista cu definirea termenilor, conditiilor si a elementelor de detaliu, document complementar primului. A fost deja aleasa o casa de avocatura cu care se va lucra la intocmirea acestor acte. Cele doua documente vor trebui validate in cadrul Adunarii Generale a societatii „Aeroportul International Brasov – Ghimbav” (AIBG). „Pentru ca efectele crizei sa nu ne gaseasca nepregatiti, am facut mai multe demersuri in vederea identificarii unor variante de rezerva. Trebuie sa avem in vedere faptul ca studiul de fezabilitate a fost facut intr-o perioada in care nu era criza. Avem un plan de afaceri realizat in conditii economice prielnice. Atunci erau alte dobanzi si alte costuri ale imprumutului, iar acum lucrurile sunt putin diferite. Trebuie sa fim atenti la dobanzile de pe piata mondiala, sa nu ajungem intr-un impas, in sensul ca aeroportul sa nu mai fie sustenabil din punct de vedere economic. Din acest motiv am cautat aceasta varianta de rezerva, complementara”, a argumentat Iancu Vespasian Augustin.
S-a apelat inclusiv la expropriere pentru a se rezolva problema terenului
In ceea ce priveste angajamentele Consiliului Judetean privind rezolvarea problemelor legate de amplasamentul viitorului aeroport, ele sunt in derulare. S-au facut demersuri pentru convocarea Consiliului de Administratie si a Adunarii Generale a Actionarilor de la IAR, in vederea definitivarii schimbului de teren intre Consiliul Judetean si aceasta societate, strict necesar constructiei aeroportului, aerogara urmand sa fie ridicata pe o parte din respectivul teren. Este vorba de 19 hectare. Totodata, comisia de expropriere a inceput sa functioneze, fiind la a doua sa sedinta. Au fost analizate toate parcelele care urmeaza sa fie schimbate si au fost identificate locurile de schimb. Firma de topografie angajata de Consiliul Judetean lucreaza la masuratorile din teren. „Dosarele sunt facute pe cheltuiala Consiliului Judetean. Am decis sa iesim in intampinarea cetatenilor care aveau doar titlurile de proprietate, in schimb nu detineau spatiile intabulate, n-aveau documentatiile facute, n-aveau ridicarile topometrice efectuate. Noi oricum trebuia sa facem toate acestea si am decis sa intocmim dosarele chiar noi. Dupa ce vor fi gata, dosarele vor fi transmise la Cartea Funciara, se vor face intabularile pe proprietarii actuali, dupa care se va realiza schimbul de terenuri cu Consiliul Judetean. Credem ca intr-un interval de doua saptamani aceste chestiuni ar putea sa fie finalizate. Sunt toate conditiile indeplinite si avem finantare pentru a acoperi aceasta etapa”, a mentionat Iancu Vespasian. El mai spune ca exista doar trei cazuri in care se va proceda efectiv la expropriere. O persoana nu este de acord sa faca schimbul de terenuri, iar celelalte doua cer Consiliului Judetean bani foarte multi.
„Am stabilit la nivelul Consiliului Judetean sa se treaca, incepand de astazi (ieri, n.r.), la procedura de expropriere pentru utilitate publica in cele trei cazuri. Cat despre situatia cu ferma ciobanului, aici lucrurile sunt clare. Avem raportul de evaluare facut, i s-a predat si fermierului un exemplar si mai raman doua mici probleme pe care urmeaza sa le lamurim. Practic, noi pana la sfarsitul saptamanii vom finaliza documentele pentru transferul terenului. Proprietarul a fost de acord ca pentru terenul care l-a avut sa primeasca altul, iar pentru toate constructiile care sunt intabulate sa beneficieze de despagubiri. Pentru doua constructii neintabulate pe care are acte de proprietate, i-am dat un ragaz in care sa rezolve aceasta problema. In urma negocierilor pe care le-am purtat, conducerea Consiliului Judetean a fost de acord sa-l sprijine sa-si caute o alta parcela unde sa se mute. Avem o interventie in acest sens la Consiliul Local Ghimbav. Solicitarea lui a fost dezbatuta in comisiile forului deliberativ si am primit asigurari ca nu sunt probleme in ceea ce priveste aprobarea ei”, sustine Iancu Vespasian Augustin.
Infrastructura rutiera
O alta problema pe care Consiliul Judetean trebuie s-o rezolve este cea a drumului de acces la aeroport. Este vorba despre dezafectarea unui drum judetean care traverseaza amplasamentul viitoarei piste si construirea altuia. In momentul de fata, varianta de lucru este gata, finantarea este asigurata si se lucreaza la investitie. „Viitorul drum are o structura moderna, cu doua benzi pe sens si cu banda de separatie la mijloc. Practic, el va fi principala artera de acces la aeroport si de preluare a traficului de pasageri si de marfa spre soseaua ocolitoare a Brasovului, spre viitoarea autostrada si, bineinteles, spre municipiu. Din capul locului am avut in vedere sa nu introducem un supliment de trafic in municipiu. Totul a fost de asa maniera gandit, ca traficul de tranzit sa nu intre sub nicio forma in Brasov”, a spus Iancu Vespasian Augustin.
Problema utilitatilor
In ceea ce priveste dezafectarea puturilor de adancime si a rezervorului de apa situate si ele pe suprafata pe care se va construi aeroportul, „am avut discutii foarte constructive atat cu Primaria si Consiliul Local Halchiu, cat si cu Compania Apa. La aceasta ora avem solutia definitivata privind conectarea comunei la reteaua de alimentare cu apa a Brasovului. Aceste obiective sunt de mult depasite din punct de vedere moral si fizic si trebuiau oricum dezafectate. O parte din bani sunt prevazuti, iar documentele pentru aceasta investitie au fost aprobate de plenul Consiliului Judetean. Anul viitor se vor face lucrarile si se va trece la demolarea respectivelor puturi si rezervoare”, a adaugat Iancu Vespasian Augustin. In ceea ce priveste racordarea aeroportului la retelele de utilitati publice, autoritatile judetene au discutat la SC Electrica SA despre extinderea alimentarii cu energie in zona aeroportului, dar si la SC Distrigaz Sud, raspunsul fiind ca in momentul in care va incepe constructia aeroportului, vor porni si lucrarile de alimentare cu gaz metan.
Tot in sarcina judetului este construirea unei microstatii de epurare a apelor si asigurarea alimentarii cu apa a aeroportului din puturi de adancime, independente de reteaua edilitara.