Mures: Prima unitate de sincopa din tara
Clinica Medicala IV din Targu Mures a fost dotata cu singura unitate de sincopa din tara, in urma unei donatii in valoare de aproape 120.000 de euro facute de Fundatia Caritas.
Seful Clinicii Medicale IV, dr. Emilian Carasca, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca aparatul, cu ajutorul a mai multor dispozitive, simuleaza starea de lesin.
“Este vorba despre un ecograf, o masa balanta si un monitor, cu ajutorul carora putem afla cauzele care au determinat lesinul. De fapt reproducem starea de sincopa (lesin -n.r.) sub supraveghere medicala. In timpul starii de lesin, inima se opreste aproximativ 10 secunde si in acel moment profesionalismul medicilor isi spune cuvantul”, a aratat dr. Carasca.
Clinica Medicala IV din Targu Mures se ocupa de bolnavii cu sincopa de peste 9 ani si anual investigheaza 300 de bolnavi.
“S-au facut si 120 de teste cu masa inclinata. Infiintarea unitatii de sincopa face posibil atat progresul cantitativ, prin mai multi pacienti evaluati, cat si calitativ in ingrijirea complexa a bolnavilor”, a spus dr. Emilian Carasca.
Acesta a aratat ca, avand cele trei aparate, pacientului i se provoaca starea de lesin – deoarece atunci cand episodul se produce in afara spitalului nu se poate determina cauza – iar cu ajutorul monitorului se poate stabili cauza lesinului, atunci cand ea este evidenta.
Dr. Frigy Attila a spus ca peste 20% din populatie lesina si ca aceste lesinuri pot prevesti un eveniment major si pot duce chiar la moarte subita, iar colegul sau, dr. Cristian Podoleanu, a precizat ca lesinul este o stare care trebuie luata foarte in serios.
“Sincopa sau lesinul este un simptom care ridica probleme si pentru medici si pentru pacienti”, a spus Podoleanu.