In Bucegi si Fagaras zapada se apropie de 1m
Stratul de zapada format pe munti dupa ninsorile cazute in ultimele zile masoara peste 80 de centimetri, iar in zonele de abrupt din Masivul Bucegi si Muntii Fagaras exista risc de producere a unor avalanse, avertizeaza salvamontistii.
In urma ninsorilor cazute in ultimele zile, stratul de zapada din munti masoara intre 27 si 81 de centimetri, iar in zonele de abrupt exista risc de producere a unor avalanse.
Conform datelor furnizate luni de meteorologii centrului de la Sibiu, in urma precipitatiilor sub forma de ninsoare cazute in ultimele zile la Balea Lac stratul de zapada masoara 81 de centimetri, la Predeal acesta este de 35 de centimetri, pe Postavaru si la Sinaia zapada atinge 30 de centimetri, iar la Fundata si Varful Omu stratul de omat masoara 28, respectiv 27 de centimetri.
Salvamontistii avertizeaza ca in zonele de abrupt din Bucegi si Fagaras exista risc de producere a unor avalanse. De altfel, unii dintre salvatorii montani care au participat luni la actiunea de cautare a doi turisti dati disparuti in Bucegi au fost surprinsi de doua avalanse, ei fiind salvati de catre colegii lor.
Salvatorii montani le reamintesc turistilor ca toate traseele turistice din Bucegi au fost inchise joia trecuta, accesul pe traseele din Muntii Fagaras fiind interzis incepand de sambata, cand in zona a inceput sa ninga abundent.
Traseele turistice vor fi redeschise accesului turistilor la 1 aprilie, insa, in functie de conditiile meteo, accesul pe aceste trasee ar putea fi interzis si dupa aceasta data.
Conducerea Serviciului Salvamont Arges a confirmat, luni, ca in Muntii Fagarasului exista risc de gradul 3 de producere a avalanselor. Potrivit lui Ion Sanduloiu, seful Serviciului Salvamont Arges, Autoritatea Nationala de Meteorologie a emis o avertizare in care se arata ca din cauza caderilor de zapada din ultimele zile, „fara coeziune in strat”, a aparut riscul de declansare a avalanselor pentru urmatoarea perioada.
„In masivul Fagaras, zona Cota 2000 – Balea Lac, din cauza vantului care sufla cu peste 80 km/h s-au format troiene de peste un metru. Avand in vedere conditiile date, traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta Masivului Fagaras, indiferent de altitudine, sunt inchise. Raman deschise traseele pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si in Masivul Iezer Papusa, cu obligativitatea turistilor de a folosi echipamentul de iarna: coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse”, a declarat Ion Sanduloiu, seful Serviciului Salvamont Arges.
Sanduloiu a mai precizat ca pe scala europeana de risc de avalansa exista 5 grade de pericol, risc redus, risc moderat, risc insemnat, risc mare si risc foarte mare. La risc insemnat, pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat, declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante. In anumite situatii, sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.