Din nou despre Castelul Bran

Din nou despre Castelul Bran

0 301

Despre Castelul Bran si ciudat dubioasa sa retrocedare s-a srcis si vorbit o gramada. Si totusi se ivesc intr-un noi subiecte legate de acest castel.
Hraparet ca tot ciolanul domnesc, nea Dominic, arhiduce cu mai multe titluri decat merite, s-a plans lumii ca ar fi fost faultat de „ciobanii” romani necivilizati, acestia golindu-i castelul de bunurile pe care pusese ochii la o vizita anterioara, din timpul judecatilor pentru posesie. Dominic le-ar fi vrut ramase in castel, ca sa se obisnuiasca cu ele, putand fi apoi, pe indelete, inlocuite cu ceva copii.
Insa romanii nu stau tot timpu cu gandul la mici si bere, unii se mai uita si prin carti, cum arhiducele nu ar face-o nici in cinci vieti. Din fericire, un astfel de om erudit conduce actualmente cultura romaneasca, il numesc pe Paleologu. Acesta a afirmat recent, la Rasnov, ca pastrarea colectiilor in Castelul Bran ar fi fost ilegala, ele apartinand Ministerului Culturii.
Ministrul a precizat ca, peste circa doua saptamani, va veni la Bran pentru a inaugura noul Muzeu Bran, amenajat la Vama Medievala, unde turistii vor putea admira toate obiectele scoase din castelul Bran, obiectiv turistic care, incepand cu data de 18 mai, va intra in proprietatea lui Dominic de Habsburg, cel caruia i-a fost retrocedat.
„A trebuit sa mutam colectiile de la Castelul Bran, respectand legea privind colectiile si muzeele. Era absolut exclus, nu aveam cum, era absolut ilegal sa las colectiile de la Bran in mainile unor proprietari privati.

Indiferent ce vroiau dansii nu se pot face cadouri din bunurile statului. Din acest motiv am mutat colectiile la Vama Medievala si peste cateva zile voi inaugura noul muzeu Bran in aceasta formula”, a declarat ministrul.
Desi Castelul Bran a ramas aproape gol, ministrul si-a exprimat speranta ca acesta sa ramana si pe viitor in circuitul turistic, asa cum a promis si noul proprietar, arhiducele, smulgand o piatra din zidul castelului si batandu-se in piept cu ea. Branul ar putea sa ofere astfel atractii in plus vizitatorilor.
Pe de alta parte, mie, antimonarhistului, imi trece prin cap un gand: daca la 1920 consilierii brasoveni au daruit castelul pentru ca nu aveau ce face cu el si mai costa si mult intretinerea lui – este la fel cu daruiesti o cravata care nu-ti place unui cunoscut, de ziua lui – tot asa, consilierii brasoveni de la 2009 ar putea sa-l ia inapoi. Nu cred ca un bun jurist nu ar reusi sa gaseasca prin legi o asemenea posibilitate. Caci aceste oase domnesti scartaind a reumatism istoric au inceput sa tropaie cam prea tare pe spinarea tarii pe care, efectiv, nu au slujit-o niciodata de pe la Carol II incoace.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.