BNS anunta 10.000 locuri de munca disparute
Peste 10.000 de sindicaliºti ai Blocului National Sindical care lucrau in industria prelucratoare ºi servicii ºi-au pierdut locurile de munca in urma crizei financiare, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, liderul BNS, Dumitru Costin.
Dumitru Costin a spus ca numai in cele doua sectoare BNS are peste 200.000 de membri, iar numarul disponibilizatilor este mic raportat la cel al membrilor.
„Ca ºs cifra pot spune ca, pana in momentul de fata, noi (BNS – n..r.) nu numaram mai mult de 10.000 de disponibilizati. Poate sa para o cifra mare pentru unii, dar avand in vedere faptul ca reprezentam doar in zona de productie ºi servicii circa 200.000 de indivizi, raportul nu e chiar atat de mare”, a spus Costin.
Potrivit sursei citate, cei 10.000 de persoane disponibilizate provin din industria prelucratoare ºi din zona servciilor ºi a unor firme care deservesc firme din industria prelucratoare.
Costin a spus ca sindicaliºtii au incercat, impreuna cu managementul firmelor, sa gaseasca „solutii de tranzitie” cum sunt cele de la Dacia – Renault, fiind vorba de reducerea programului de lucru sau ºomajul tehnic.
„In felul acesta, noi avem, prin contractele colective de munca, lucratorii protejati, li se ofera o mare parte din venitul salarial lunar”, a afirmat liderul BNS, Dumitru Costin.
El a adaugat ca foarte multe din firmele de constructii din Romania incearca sa transmita pe piata mesaje conform carora sunt profund afectate de recesiune, insa realitatea este ca nu doresc sa iºi reduca din profit.
„E adevarat ca piata de imobiliare este in scadere, dar acest lucru ii obliga pe domniile lor sa iºi reduca masiv marginile de profit. In vara, cand am discutat la Guvern salariul minim, patronatele din constructii au sarit in sus ºi chiar premierul le-a spus ca profitul e de 150 la suta ºi i-a sfatuit sa il reduca ºi cu ocazia aceea sa reduca ºi pretul locuintelor sau al celorlalte constructii pe care le fac”, a spus Costin.
El crede ca, in ultima perioada de timp, in ciuda faptului ca firmele de constructii fac aceleaºi tipuri de disponibilizari pe care le faceau in prag de iarna ºi in anii trecuti, arunca pe piata mesaje legate de cat de multi oameni disponibilizeaza.
„La fel de mult au disponibilizat ºi in anii trecuti fiindca tehnologiile cu care se lucreaza in Romania nu permit lucrul pe timp de iarna”, a mai spus liderul BNS.
Acesta a afirmat ca sindicaliºtii din Comelf Bistrita, firma care a anuntat ca va disponibiliza o suta de oameni, nu trebuie sa iºi faca griji fiindca reprezentantii companiei s-au reorientat spre piata energiei ºi nu vor mai da afara ºi alti oameni.
„A fost inspiratia lor, noi nu am avut nicio contributie ca sindicat, dar atunci cand putem avea, nu ezitam sa venim cu solutii”, a spus Costin, care a recunoscut, insa, ca sindicatele sunt neputincioase atunci cand se fac disponibilizari generate de criza economica.