Vara 2009 – o vara torida si secetoasa

Vara 2009 – o vara torida si secetoasa

0 349

Anul acesta nu ne putem plange ca nu am fi avut primavara, cum in ultimii ani nu am mai avut si cand s-a intamplat sa trecem relativ brusc de la iarna la vara. Doar ca luna aprilie a iesit din limitele climatologice prin lipsa precipitatiilor, asa ca este foarte probabil ca lanurile de porumb, in special, dar si alte culturi de primavara, sa aiba de suferit.
Agentia Nationala de Meteorologie si Hidrologie ne da totusi vesti bune pentru luna mai, adica realizarea normei de precipitatii in toata tara, ba chiar si cu ceva depasiri in sud.
Ploile vor respecta tipicul lunii, asa ca vor veni sub forma de averse însotite de descarcari electrice, grindina si intensificari ale vantului, uneori chiar cu aspect de vijelie.
Cat priveste temperaturile, estimarile indica valori normale, usor mai mici doar prin nord-vestul tarii. Minimele mai pot atinge limita inghetului, dar si maximele pot depasi 30 de grade.
In schimb, estimarile ANMH pentru primele doua luni de vara sunt de natura sa ingrijoreze, caci in iunie, exceptand unele zone din nord-vestul si sudul tarii, vom avea parte de cantitati de apa in general mai mici decat cele normale. Asta nu inseamna ca nu vom avea parte de averse, insotite de fenomene electrice, de vant cu aspect de vijelie si grindina.
Daca adaugam la asta si faptul ca temperaturile medii lunare vor depasi valorile normale in cea mai mare parte, ingrijorarea agricultorilor va fi una cat se poate de indreptatita.
Iulie continua in aceeasi nota ca si iunie, cu valori termice mai mari decat ar fi normal in majoritatea regiunilor. E drept ca vorbim de luna lui cuptor, iar zilele caniculare nu vor intarzia sa ne aduca maxime de peste 35 de grade, alaturi de nopti tropicale.
Dar, asa cum se intampla de regula, perioadele foarte calde vor fi urmate de instabilitate atmosferica accentuata,: averse, descarcari electrice, vijelii si grindina.
Deficitul de precipitatii va continua in cea mai mare parte a tarii si doar in sud-vest meteorologii estimeaza acumulari de apa peste limitele normale, adica peste 60-80 de litri pe metru patrat.
Asta e, asa ca ne supunem si speram ca relele sa fie cat mai mici!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.