Site-ul bibliotecii europene online nu face fata la setea de cultura

Site-ul bibliotecii europene online nu face fata la setea de cultura

0 266

Inca din prima zi in care biblioteca europeana online a functionat , utilizatorii nu au reusit sa acceseze siteul datorita suprasolicitarii. S-au inregistrat peste 10 milioane de accesari pe ora, ceea ce a facut imposibila conectarea. Administratorii promit ca vor reveni la mijlocul lunii decembrie cu o versiune mai „robusta” care sa faca fata cererii de cultura a europenilor.
In cadrul acestei biblioteci electronice, pe care o puteti vizita la adresa www.europeana.eu, se pot gasi gasi peste doua milioane de carti, harti, inregistrari, fotografii, documente de arhiva, tablouri si filme din bibliotecile nationale si institutiile culturale ale celor 27 de state membre ale UE. Pana in 2010 aceasta uriasa banca de date va cuprinde peste 10 milioane de obiecte.
„Europeana” le permite celor interesati sa caute si sa navigheze simultan prin colectiile digitizate ale bibliotecilor, arhivelor si muzeelor europene. Prin urmare, utilizatorii pot cerceta diverse teme fara sa caute si sa viziteze o multitudine de site-uri si resurse.
Proiectul initiat de Comisie in 2005 a fost realizat in stransa colaborare cu bibliotecile nationale si alte organisme culturale ale statelor membre, precum si cu sprijinul consistent al Parlamentului European. Gazduita de Koninklijke Bibliotheek, biblioteca nationala olandeza, „Europeana” este administrata de Fundatia pentru Biblioteca Digitala Europeana, care reuneste principalele asociatii europene de biblioteci, arhive, muzee, arhive audiovizuale si institutii de cultura.
Peste 1 000 de asezaminte culturale de pe tot cuprinsul Europei au oferit materiale pentru acest proiect. Muzeele europene, inclusiv Louvre din Paris si Rijksmuseum din Amsterdam, au pus la dispozitie tablouri si obiecte din colectiile lor in format digital. Arhivele diferitelor state au contribuit cu documente nationale importante, iar Institutul National al Audiovizualului din Franta a furnizat 80 000 de inregistrari de emisiuni reprezentative pentru sec. al XX-lea, incepand cu primele imagini filmate pe campurile de lupta din Franta in 1914. Bibliotecile nationale de pe intregul continent participa cu manuscrise si tiparituri, inclusiv exemplare digitale ale unor carti celebre.
Asadar, daca siteul va fi imbunatatit conform promisiunilor, Mos Craciun nu mai trebuie sa care dupa el carti si albume de arta. Le gasim pe internet. Gratis.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.