Capital romanesc in banci
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in analiza, de o luna, documentatia de autorizare a unei noi banci, infiintata cu capital privat romanesc, a anuntat, vineri, directorul Directiei Supraveghere din banca centrala, Nicolae Cinteza.
„Mai sunt cereri de autorizare a unor banci, chiar cu capital romanesc si foarte bune”, a spus Cinteza, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR si Asociatia Romana a Bancilor.
El a aratat ca este vorba de actionari seriosi, dar a refuzat sa dea detalii privind identitatea acestora.
In sistemul bancar mai sunt trei banci si o cooperativa de credit cu capital privat majoritar romanesc, Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, Libra Bank si CreditCoop. De asemenea, pe piata interna activeaza doua banci cu capital majoritar de stat, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Eximbank.
Insitutiile de credit cu capital privat majoritar autohton detin 6,8% din activele bancare, iar bancile de stat au o cota de 5,3%. Restul de 87,9% din active revine bancilor unde pachetul majoritar este detinut de capitalul strain.
In structura capitalului social pe total sistem investitiile romanesti detin o pondere mai importanta decat in active, respectiv 14,2% revine capitalului privat romanesc, 11,7% capitalului de stat si 74,1% capitalului strain.
In primavara, finantatorul echipei de fotbal Steaua, George Becali, a anuntat ca doreste sa infiinteze o institutie de credit, denumita Becali Bank.
Banca centrala a respins insa, in iulie, cererea de constituire a institutiei de credit.