Discriminare in lucrarile de infrastructura (III)

Discriminare in lucrarile de infrastructura (III)

0 308

Ciudateniile fiscale sunt explicate de unul dintre fostii directori generali ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care a dorit sa ramana anonim.
„Sucursalele declara ca au cumparat, spre exemplu, buldozere cu 10 milioane de lei de la firmele-mama, dar le iau la un pret de un milion de lei. Sau firma-mama le trimite echipe de consultanta ca servicii care sunt platite de sucursale la preturi de zece ori mai mari. Firmele-mama strang toti banii si lasa sucursalelor doar banii pentru salarii, cheltuieli curente. Este o chestiune de patriotism pentru ei sa plateasca impozitul la ei in þara”, a spus fostul director.
Trucul este cunoscut si Fiscului nostru si, in mod teoretic, solutia este verificarea preturilor de transfer la tranzactiile dintre companii. Daca controlorii fiscali il cunosc, nu inseamna ca il si urmaresc. Desi a fost solicitat, Daniel Chitoiu, sef al Fiscului in 2007, acum deputat PNL, a refuzat sa precizeze cum a controlat scurgerile de bani neimpozitati.

Constructorii romani suspecteaza chiar intelegeri conform carora firmele straine nu trebuie verificate.
„Eu cred ca exista astfel de înþelegeri. La firma mea, Fiscul a trimis zeci de controlori fiscali intr-un an, insa pe straini nimeni nu ii verifica. Daca eu inregistrez o rata medie a profitului de 15-20%, la ei aceasta este de 50%, deoarece, spre exemplu, avansul de 30% din pretul lucrarii pe care il primesc la început se duc cu el si il depun in banca”, spune cu necajit si oarecum resemnat un constructor roman.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, spune ca stie despre aceasta situatie, ca a discutat tema cu cel al Finantelor, Gheorghe Pogea, si ca va relua discutiile.
„Ca membri ai UE nu avem cum sa punem filtre pe firmele care lucreaza la noi. Ceea ce putem face, nu neaparat noi, ci Ministerul Finantelor, este sa verificam raportarile financiare ale acestor firme. Lucrarile se fac in final tot cu firme romanest,i care nu au insa unde si cum sa-si repatrieze profiturile. Daca lucrarile ajung si la firmele romanesti, care platesc impozite, toata presa sare pe mine ca dau lucrarile ‘regilor asfaltului’ sau mai stiu eu cui”, adauga ministrul Transporturilor.

Sanchi si oprea, baiatu’! Cine te pune, in primul rand, sa angajezi, tu si cei care au fost inaintea ta, lucrari cu firme straine, ca vezi ce se intampla si cu Bechtel, si cu alte firme straineze! Sau exista cointeresare materiala. Daca exista firme romanesti care executa aceste lucrari in subantrepriza, de ce nu sunt ele contactate din start pentru licitatii? Dar licitatii la lumina zilei, in Piata Mare a Tarii, nu in separeul intunecat al vreunui barulet. Iar daca se pot incheia contracte, atunci acestea pot fi la fel de bine „descheiate”. In caz ca nu exista asemenea clauze, sa intre la zdup semnatarii, din partea romana, ai acestor contracte.
In orice caz, se cer fapte imediate, nu saci cu vorbe la gura sobei. Iar daca Berceanu sau Pogea sau ceilalti nu sunt in stare sa stapaneasca situatia, sa plece si sa lase pe altii, cel mai bine specialisti neimplicati politic, si care sa aiba coloana vertebrala solida si care sa apere cu demnitate interesele tarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.