Romania a dat, nu-i sigur ca va primi inapoi
Romania nu este o prioritate pentru Uniunea Europeana. Statele membre, care nu prea mai au de primit fonduri, s-au gandit ca n-are rost sa mai dea celor indreptatiti sa le primeasca, precum Romania. Motive se gasesc: coruptia si justitia. Suparati probabil ca nu le iese din afacerile cu Romania, firme precum Nokia isi muta afacerile de la ei la noi, ca masina produsa in Romania a fost vedeta “Rablei” nemtesti, ca nu prea castiga licitatii din care banii europeni acordati pentru investitii in Romania sa le intre in buzunare, nemtii se declara pentru sistatrea alocarii de bani europeni Romaniei (dupa ce aceasta a cotizat din greu, fara prea mari rezultate).
Nu spunem ca justitia functioneaza cum trebuie si ca s-a eradicat coruptia, dar nu cu masuri impotriva poporului se rezolva astfel de probleme.
Cand o creste nivelul de trai, o scadea si coruptia, cui ii mai arde de spaga daca are? Poate pe ici pe colo, dar si in Germania se intampla. Deocamdata insa continuam sa fim ciuca de batatei.
Parlamentul german intentioneaza sa sisteze alocarea de fonduri europene pentru Romania, din cauza deficientelor din justitia romaneasca, transmite vineri Deutsche Welle.
Joi, forul legislativ german a adoptat fara niciun vot impotriva o rezolutie care deplange ritmul reformelor din justitie si stadiul combaterii coruptiei.
Recent, mentioneaza Deutsche Welle, Comisia Europeana a amenintat Romania cu inghetarea banilor europeni, apreciind ca legislativul de la Bucuresti blocheaza eforturile de urmarire penala a politicienilor corupti.
Bruxelles-ul a impus deja sanctiuni Bulgariei pentru nereusita consolidarii statului de drept, iar aceasta tara a fost privata de fonduri in valoare de 220 de milioane de euro, alte 340 de milioane de euro fiind inghetate temporar, in asteptarea luarii masurilor necesare pe plan intern.
Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu, a declarat ca decizia Bundestagului privind posibila sistare a alocarii de fonduri europene pentru Romania trebuie tratata cu toata atentia pentru ca reflecta nemultumirea acestui stat fata de evolutia progreselor din sistemul judiciar romanesc.
„Decizia Bundestagului trebuie tratata cu toata atentia pentru ca reflecta nemultumirea acestui stat membru al Uniunii Europene fata de evolutia celor patru obiective de referinta din mecanismul de cooperare si verificare. Reamintesc faptul ca cele patru obiective de referinta sunt legate de eficienta actului de justitie, intarirea capacitatii institutionale a Consiliului Superior al Magistraturii si progrese in combaterea coruptiei. Decizia arata ca statele membre sunt hotarate sa ridice presiunea asupra Comisiei Europene pentru o atitudine mai severa fata de evaluarea progreselor Romaniei in reformele in justitie si combaterea coruptiei”, a precizat ministrul Justitiei.
Intrebat daca exista riscul sistarii fondurilor europene catre Romania, Predoiu a spus ca aceasta posibilitate a fost luata in calcul inca de anul trecut.
„Riscul unei atitudini mai severe si mai transante a Comisiei Europene exista inca din vara anului trecut, cand CE a avertizat printr-o serie de declaratii ca stagnarea reformelor si a masurilor anticoruptiei va duce la o atitudine de evaluare severa a Romaniei prin rapoartele de tara”, a subliniat Predoiu.
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Vasile Puscas, a apreciat ca rezolutia Bundestagului german prin care este criticat ritmul reformelor din justitia din Romania si stadiul combaterii coruptiei reprezinta un semnal care trebuie tratat cu seriozitate.
El s-a declarat nemultumit de faptul ca tara noastra este mereu prezentata ca un exemplu negativ.
„In ultima vreme, apar mai multe semnale si acesta este un semnal – eu asa citesc acest eveniment. Apar asemenea semnale, noi trebuie sa le tratam cu maxima seriozitate si atentie, dar din punctul de vedere al interesului cetatenilor romani si al refacerii credibilitatii Romaniei”, a precizat Puscas.
Ministrul Vasile Puscas considera ca in acest caz este vorba si despre faptul ca a inceput campania electorala pentru europarlamentare in toate tarile membre ale Uniunii Europene.
„Sunt doua aspecte. Este inceputul unei campanii electorale in Europa si este foarte neplacut faptul ca Romania, din punctul de vedere al perceptiei, este mereu luata ca un caz negativ. Al doilea lucru, ma refer la procesul de reforme propriu-zis: cu acestea, practic, noi suntem datori nu Bruxellesului sau Berlinului, ci suntem datori cetatenilor romani. Cred ca mai mult decat Bruxellesul sau Berlinul, cetatenii romani asteapta rezultate concrete din punctul de vedere al reformei sistemului judiciar si al functionarii statului de drept, a unei administratii publice care sa fie indreptata spre serviciul cetateanului”, a afirmat Puscas, care crede ca „au existat, in ultimii ani, prea multe vorbe si prea putine fapte”.
In opinia sa, chiar daca este criza, autoritatile romane trebuie sa faca toate eforturile pentru a inainta „pe calea asteptarilor cetatenilor romani”.
Bruxelles-ul a impus deja sanctiuni Bulgariei pentru nereusita consolidarii statului de drept, iar aceasta tara a fost privata de fonduri in valoare de 220 de milioane de euro, alte 340 de milioane de euro fiind inghetate temporar, in asteptarea luarii masurilor necesare pe plan intern.