BAD BANKS, solutia germana pentru bancile in criza
Guvernul federal german a cazut de acord asupra proiectului de lege pentru curatirea bancilor de activele toxice. In sedinta de marti a cabinetului s-a dat unda verde pentru infiintarea de Bad Banks, un fel de „pubele de gunoi“ financiare, in care sa se arunce provizoriu balastul bancar care blocheaza creditarea. Volumul activelor bancare toxice din Germania este evaluat la 200 de miliarde de euro. Legea mai trebuie sa fie votata in Parlament.
Proiectul de lege propus de ministrul de finante Peer Steinbrueck (SPD) are ca scop restabilirea increderii reciproce intre banci, al caror flux de creditare a scazut dramatic incepand cu ultimul trimestru al anului trecut. Bancile au certificate de valoare indoielnica, practic nevandabile, in conditiile crizei actuale. Evidentierea acestora in bilanturile trimestriale duce la o continua scadere a capitalului propriu al bancilor, fapt care blocheaza posibilitatea lor de creditare.
In compensatie, guvernul cere maxima transparenta: bancile trebuie sa puna deschis cartile pe masa, dezvaluind „fondurilor de investitii, tertilor implicati si institutiilor de control bancar, diversele riscuri ale certificatelor de valoare transferate“. „Certificatele restructurate“ urmeaza sa fie controlate pe termen lung, se precizeaza in modelul lui Steinbrück.
Proiectul de lege prevede ca bancile sa-si depuna activele toxice in „societati dedicate“ (Zwecksgesellschaften). Cunoscute si sub numele Special Purpose Vehicle (SPV) sau Special Purpose Entity (SPE), acestea sunt persoane juridice infiintate pentru un scop precis, si care pot fi desfiintate cand scopul propus se considera atins.
In schimbul balastului aruncat in aceste societati dedicate si popular numite Bad Banks, bancile primesc garantii de stat, pentru care trebuie sa plateasca taxe. In cazul unei si mai mari devalorizari a activelor depuse in Bad Banks, bancile trebuie sa se implice in acoperirea pierderilor.
Garantiile de stat sunt preluate de fondul german de stat pentru salvarea bancilor Soffin, care primeste si el „o bonificatie adecvata pietei“. „Valoarea garantiilor se masoara dupa ultima valoare de bilant a emisiunilor bancare „de pubela“, minus 10 procente“ mentioneaza Spiegel.de.
In urma criticilor survenite din partea opozitiei, a unor bancheri si chiar a unor membri ai coalitiei de guvernamant, modelul Steinbrück va mai suferi mici modificari. Va fi, de asemenea, propus si un model pentru salvarea si restructurarea bancilor cu capital de stat din Germania, asa numitele Landesbanken, care ascund inca multe „cadavre“ in beciurile lor.