Scoala in puscarie
Ca si in alte penitenciare, la Codlea detinutii au posibilitatea sa-si continue studiile elementare, sau chiar sa invete sa scrie si sa citeasca – printre infractorii „gainari” sunt destui analfabeti, mai ales dintre tigani – aceste cursuri fiind organizate in incercarea de ridica, pe cat posibil, nivelul cultural al unora care, poate, nu au avut posibilitati, in acest sens, in viata normala, din libertate.
In cadrul acestor activitati se organizeaza, ca o testare, diferite manifestari, cu prezentari ale rezultatelor in domeniu.
Astfel, zilele trecute a avut loc un asemenea eveniment pentru cei care au invatat abecedarul ori s-au intors in banci, dincolo de gratii.
In clubul Penitenciarului Codlea detinutii care au invatat sa scrie si sa citeasca in inchisoare, cei din clasele I-II, au citit scrisori, au prezentat desene realizate de ei, iar cei din clasele mai mari au citit eseuri si au participat la un concurs de poezii.
„Toate activitatile sunt organizate cu prilejul zilei Scolii Generale nr. 1 din Codlea. Intre Penitenciarul Codlea si aceasta unitate exista o colaborare foarte buna de aproape 20 de ani si numai in anul scolar 2008-2009 au fost inscrise in clasele I – VIII 101 persoane private de libertate”, a dewclarat comisarul sef Marian Dumitrache, directorul Penitenciarului Codlea.
Scopul principal al inceperii sarbatorii la sediul penitenciarului este transmiterea mesajului catre comunitate si catre persoanele private de libertate, ca elevi, ca acestia apartin comunitatii, iar stradania tuturor ar trebui sa fie spre reintegrare prin educatie.
Sa speram ca delicventilor inchisi din diferite motive li se va lipi si ceva cultura de suflet, caci, in rest, puscaria ofera posibilitatea unor „studii” si perfectionari in ale infractiunilor. Dar, prin repetarea unor asemenea actiuni si evenimente, s-ar putea ca macar o parte dintre puscariasi sa realizeze ca nu sunt lasati de izbeliste si ca societatea le intinde o mana, daca si ei consimt sa se integreze in regulile de convietuire.
Dan Bota