Clujenii au un magazin exclusivist plin de produse BIO
Putini dintre noi cunosc faptul ca primii agricultori eco si primele institutii de certificare bio din Romania au aparut la Cluj in urma cu peste 12 ani.
Insa adevaratul magazin verde a aparut in metropola transilvaneana abia acum odata cu deschiderea magazinului „Cosul Verde”.
Dar abia acum Clujul are un magazin cu produse bio.
Desi in zona Clujului sunt inregistrati multi fermieri bio, in noul magazin se gasesc in principal roadele agricultorilor eco din Sibiu (reuniti in Cooperativa BioCoop) si produse din Ungaria sau din Marea Britanie, in cazul cosmeticelor.
Explicatia este simpla: tot ce produc in prezent agricultorii eco clujeni, in special cereale si fructe, ia imediat drumul exportului, pentru ca lipseste procesarea.
Sorana Olaru, unul dintre managerii magazinului bio din Cluj, spune ca cel mai greu i-a fost sa gaseasca producatorii in Romania, sa-i identifice si sa ajunga la ei, in timp ce in Ungaria a fost suficient sa participe la un festival bio si a gasit nu doar oamenii dornici sa-si exporte produsele certificate, dar a gasit si liste de produse de unde sa aleaga.
Asa se face ca 50% dintre produsele pe care clujenii le regasesc pe rafturile magazinului provin din Hajduszboszlo.
La nivel de produse alimentare bio finite, piata interna are o cerere care depaseste cu mult resursele producatorilor. “Eu nu pot produce cat mi se cere la vanzare pe piata interna, nici vorba sa imi pot permite sa si export. Targurile din Bucuresti au fost mana cereasca pentru mine. Asa am gasit clienti-restaurante. E drept ca sefii bucatari nu sunt romani, dupa cum nici managerii nu sunt romani. Sunt italieni si francezi. Acum livrez ierburi aromatice si legume catre doua restaurante si doua pizzerii”, explica Gheorghe Novac, producator bio de plante aromatice si legume din Seica Mare.
Din pacate supermarketurile nu se arata deloc interesate de comercializarea produselor Bio. Acestea au un termen de valabilitate, dat fiind faptul ca orice produs care nu a fost crescut cu chimicale si care a fost cules la timp nu rezista la conditiile de comercializare promovate de acestea. Asadar standurile speciale pentru produsele bio lipsesc cu desavarsire, deoarece producatorii nu-si permit sa le cumpere.