Normele europene interzic laptele de Intorsura
Deputatul de Covasna Horia Grama a aratat ca nu toti producatorii individuali din Intorsura Buzaului dispun de aparate de mulgere automata ori de dispozitive prin care laptele sa nu intre in contact cu aerul, astfel acest lapte nemaifiind acceptat de normele europene. Aceasta declaratie vine ca urmare a concluziei unor controale efectuate de inspectorii Uniunii Europene.
Acesti inspectori au stabilit ca laptele de la vacile celor circa 900 de crescatori de vaci din zona Intorsurii Buzaului nu corespunde unor norme destul de arbitrare, zic eu, nespecialist fiind, dar trecut destui ani prin viata ca sa fi baut lapte fara farafastlacuri occidentale si sa fi supravietuit, ca si restul concetatenilor. Dar, pesemne, este si aceasta o masura de „temperare” a agriculturii autohtone, pentru ca Romania sa importe laptele produs de vacile de pe malurile Atlanticului sau pascand prin Alpi. Si ma intreb: cum de (si) laptele exportat pe vremuri ceausiste, in contul datoriilor externe, era bun, caci se mulgea clasic, cum se obisnuieste de sute de ani la tara?
Inspectorii UE afirma: calitatea laptelui pe care producatorii din Covasna il livreaza societatii Milkom nu se ridica la standardele Uniunii, deoarece contine, chipurile, prea multi germeni. Probabil ca rugineste in contact cu aerul inca mai putin poluat de pe la noi, in comparatie cu aerul occidental.
Astfel, cei 900 de producatorii de lapte din Intorsura Buzaului sunt nevoiti sa investeasca in aparatura necesara colectarii laptelui la standardele impuse de UE. In caz contrar, societatea Milkom s-ar putea orienta spre colectarea de lapte din alte parti, iar producatorii covasneni ar fi scosi de pe piata.
Dar daca eu sau tu sau alti si alti romani accepta sa bea astfel de lapte „ruginit”, nici asta nu-mi da voie Uniunea Europeana? Induiosetoare grija aceasta pentru ce „bagam pe sub nas”!
Si astfel s-ar putea sa ne pomenim – nu numai cei din Intorsura, ci si in alte parti din tara – cu inspectori si comisii europene, care sa se apuce de pascut pe islazurile comunale, pentru ca apoi sa concluzioneze ca trebuie sa facem iarba sa creasca altfel, dupa niste indicatii inventate de ei.
Ciudat insa cum occidentalii de rand, cand ajung pe la noi, se indoapa pana sunt gata sa plezneasca, fara sa mai intrebe dupa ce norme au ajuns alimentele in fata lor.
Iata inca un colt din marea gradina a lui Dumnezeu!
Dan Bota.