Furturi de cetina la Garcini
Se stie ce fel de populatie salasuieste prin Garciniul de Sacele sau prin Zizin si pe la marginea altor localitati brasovene, care populatie – din pacate nu numai acuma, ca este criza, dar si in alte timpuri – nu se prea omoara cu munca, preferand mai mici sau mai mari furturi pentru a se intretine.
Iar acuma, ca ne aflam in luna sarbatorilor de iarna, la moda sunt , pe langa brazi, si tot felul de coronite de agatat pe la usi sau porti, ori prin case, in lipsa unui pom impodobit.
Astfel, aceasta populatie ultrabronzata se duce in haita prin padurile localitatilor in care domiciliaza si rup in nestire crengi de cetina, din care apoi fac tot felul din acele coronite sus-amintite, sau doar vand cetina celor specializati inasa ceva, in general florari de prin pietele brasovene.
Daca ar fi, cum motiveaza ei, doar cetina unor arbori taiati legal, nu s-ar socoti paguba prea mare si, probabil, si autoritatile ar fi mai intelegatoare si i-ar lasa pe magraoni sa scoata mai bine in acest fel un ban de paine decat sa fure sau sa cerseasca.
Dar aceste haite se reped asupra unor brazi sanatosi, pe picior, rupand in mod primitiv – treaba este facuta in mare graba, ca la orice furt ordinar – zeci si zeci de crengi si crengute si „chelind” astfel arborii si lasandu-i ca vai de ei.
Politia a inceput urmarirea unor astfel de persoane, organizand pande pe caile de acces spre zonele cu paduri de brazi de langa localitatile numite mai sus. Astfel, recent au fost surprinse 20 de persoane din Garcini, care aveau traiste intregi cu cetina furata, dovedita a fi proaspat taiata. Asupra celor prinsi s-au gasit si toporisti si mici fierastraie, folosite in acest scop.
Politistii s-au aratat, totusi, destul de ingaduitori, amendand doar trei persoane cu cate 1.000 lei, in baza legii 13, pe ceilalti avertizandu-i doar.
Asemenea actiuni vor continua si in urmatoarea perioada, in scopul prevenirii distrugerii padurilor de brad.
Personal, dau dreptate politistilor, cunoscand niste „magraoni” angajati la Compania „Apa” si care, dupa ce ca au salarii bune, fiind vidanjori – pune la socoteala si ciubucurile – se mai ocupa si cu furtul de cetina, la comanda. unul dintre acestia mi-a marturisit, ca tot era cam „ciupit” dupa cateva rachiuri, ca urmeaza sa dea si el o raita prin padure, avand „comanda” pentru doi saci burdusiti cu cetina si pentru care urma sa primeasca 500 lei.
Va dati seama ce castiguri pot avea asemenea comercianti de coronite, daca, pentru doi saci cu cetina bruta, sunt dispusi sa plateasca o asemena suma?
Iar de vina suntem si noi, cei care acceptam sa cumparam la preturile impuse de comercianti, contribuind indirect si la degradarea padurilor din judet.
Dan Bota