Google: bursa pentru Roxana Geambasu

Google: bursa pentru Roxana Geambasu

0 303

Google a inclus o romanca pe o lista cu 13 nume care vor primi burse de excelenta pentru a-si putea continua si extinde cercetarile. Roxana Geambasu studiaza la University of Washington in domeniul promitator cloud computing, informatica „in norisor”. Intr-un interviu-blitz acordat Hotnews.ro, Roxana Geambasu a explicat subiectul principal al cercetarilor sale si a explicat si in ce consta bursa Google: doi ani de suport financiar la universitate.

Cloud – computing – „Norisorul” informatic al viitorului

Cloud computing, „informatica in nori” (informatique en nuages), cum spun francezii, e un concept putin cunoscut in randul oamenilor din afara IT-ului. Conceptul se refera la faptul ca tot mai multe softuri nu vor mai fi stocate pe calculatorul propriu, ci pe internet, ele putand fi accesate oricand si de oriunde, chiar si cu un calculator cu resurse slabe. Practic, serverele unor companii devin computerele noastre, insa nu le detinem fizic, ci doar virtual, prin inchirierea capacitatii lor de calcul.

„Cloud Computing este o noua paradigma de calcul care a luat amploare in ultimul timp. Se refera la utilizarea de resurse de calcul dinamice si scalabile oferite ca servicii de catre marile companii, precum Amazon, Google, Microsoft, Yahoo, etc. (…) De exemplu, multi utilizatori au inceput sa foloseasca in servicii oferite din „norisor,” cum ar fi Google Docs, backup online la Amazon AWS, etc. Similar, multe firme isi administreaza operatiunile cu clientii folosind solutii online, cum ar fi Salesforce sau Zoho”, a explicat pentru Hotnews.ro, Roxana Geambasu.

Datele care se autodistrug pentru siguranta

Insa, precizeaza ea, „o problema importanta – dar grea – a adoptiei de solutii online este securitatea datelor. In „norisor,” nu poti controla unde-ti sunt mentinute datele, cine ti le acceseaza, sau cand sa fie ele distruse. Cercetarea mea se concentreaza pe rezolvarea catorva dintre aceste aspecte.

In particular, unul dintre proiectele mele cele mai recente are ca scop asigurarea distrugerii datelor stocate online. Multi utilizatori si firme ar dori ca anumite date ale lor, cum ar fi, email-uri, documente, sa fie sterse la cerere sau dupa un moment prestabilit. Din varii motive tehnice si politice, insa, cei mai multi provideri de servicii online, nu ofera garantii legate de stergerea datelor. Asta ridica grave probleme de securitate a datelor stocate online, care pot sa dainuiasca pentru totdeauna, riscand ca in viitor sa fie expuse atacurilor hackerilor sau cererilor in instanta. Eu am construit un nou tip de date care se „autodistrug,” sau se dezintegreaza dupa o perioada de timp”, mai spune Roxana Geambasu.

De acest subiect este legata si bursa Google, care ii va asigura suport financiar pentru doi ani, incluzand taxele de scolarizare la University of Washington, salariul lunar si sprijin pentru participarea la conferinte de specialitate.

Roxana Geambasu s-a nascut in 1981 si a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti in 2005. A plecat in SUA in toamna lui 2005, cand si-a inceput doctoratul in Calculatoare la University of Washington (UW). La aceasta universitate lucreaza cu 3 profesori (Hank Levy, Steve Gribble si Yoshi Kohno) la diverse aspecte legate de securitate in cloud computing. In timpul verilor, a lucrat la Microsoft (2007) si Google (2008).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.