Protejarea muntilor Ciucas

Protejarea muntilor Ciucas

0 289

Reprezentantii forului judetean care se ocupa de conservarea si dezvoltarea durabila in ariile naturale din judetul Brasov, for condus de subprefectul Roxana Minzatu, au fost ieri la Vama Buzaului pentru a analiza situatia sitului Natura 2000 – Muntii Ciucas si pentru a elabora un plan de administrare si a stabili masurile de protectie care se impun.
Au fost prezenti si patru din cei cinci primari – trei din judetul Brasov si doi din Prahova – care gestioneaza suprafata pe care este amplasat situl.
Desi au fost invitati de Prefectura Brasov, avand in vedere ca situl a fost delimitat la initiativa lor, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova nu au luat parte la discutii.
In urma discutiilor s-a stabilit initierea unor demersuri pentru ca administratiile locale care gestioneaza aria protejata, impreuna cu alte institutii interesate, sa se asocieze in vederea realizarii unui plan de management, caci unde sunt mai multi, si puterea creste, in cazul de fata administrarea mai eficienta a sitului.
Acest document va stipula clar zonele de protectie stricta, zonele-tampon si cele de dezvoltare durabila, cu restrictiile care se impun pentru fiecare in parte si cu tipurile de activitati ce se pot derula in acest areal. De asemenea, urmeaza sa se decida cine va fi custodele ariei protejate.
Participantii au solicitat si initierea unor proiecte de modificare legislativa, astfel incat sa se faca o distinctie clara intre siturile Natura 2000 si ariile naturale protejate.

Subprefectul Roxana Minzatu a propus reluarea discutiilor peste doua saptamani, pentru a se identifica modul in care se poate face asocierea intre localitati.
„Initial am dorit sa analizam, pe rand, toate ariile protejate din judet, dar dupa discutiile purtate cred ca se impune ca sa pornim de la cazul «Ciucas», pe care sa il preluam apoi ca model pentru intreg judetul. Dupa ce vom dispune de o procedura si de un model clar de plan de management lucrurile se vor putea debloca. Este in interesul comunitatilor sa clarifice aceste aspecte, fiindca astfel procedurile de autorizare de mediu a activitatilor economice din zona vor fi simplificate cu ajutorul planului de management, iar investitorii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca, din fonduri proprii, studii de impact si de biodiversitate, asa cum se intampla acum”, a aratat subprefectul.

Mai trebuie mentionat faptul ca situl Natura 2000 – Muntii Ciucas a fost propus in anul 2007 de catre Agentia de Protectia Mediului din Prahova si a fost aprobat la nivel stiintific de Comisia Europeana., dovedind astfel importanta sitului.
Acesta se intinde pe circa 22.000 ha, din care aproximativ 13.170 ha sunt pe raza judetului Brasov: Vama Buzaului – 4.698 ha, Tarlungeni — 2.371 si Sacele – 4.968 ha.
O suprafata de 15.720 ha este reprezentata de padure, iar 6.429 ha sunt pajisti alpine. Pe acest areal se afla cinci tipuri de habitate protejate si 19 specii de plante si animale prioritare la nivel european.
Iata ca si in Romania sunt inca destule persoane care tin la natura si laprotejarea ei. Din pacate sunt inca prea putini si cu mijloace legislative insuficiente pentru o actiune complet eficienta. Dar lucrurile mai pot fi indreptate, ceea ce si speram.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.