Printul Charles a revenit la resedinta de la Viscri, judetul Brasov

Printul Charles a revenit la resedinta de la Viscri, judetul Brasov

0 319

Printul Charles al Marii Britanii s-a indragostit de Romania. Nobilul englez a ajuns la capatul lumii, intr-un satuc izolat din Transilvania, si a hotarat ca aici este raiul pe pamant si ca va reveni ori de cate ori va simti nevoia.
Asa se face ca printul englez a revenit in Romania, zilele acestea el aflandu-se intr-o excursie scurta, de cateva ore, pe meleagurile transilvanene, mai precis, in judetul Brasov, in satul Viscri. Acum cativa ani, acesta a cumparat o casa saseasca, conform informatiilor date publicitatii de vicepresedintele Fundatiei „Mihai Eminescu”, Caroline Fernolend, care are grjia de revigorarea si conservarea satului ardelean.
Printul a vizitat casa pe care a cumparat-o si la care se desfasoara cateva lucrari de renovari interioare.
De asemenea, s-a discutat despre un proiect privind functionarea unui centru pentru prelucrarea geamurilor si a dulceturilor ecologice la Viscri, precum si o uscatorie pentru plante de ceaiuri.
Proiectul este finantat de Guvernul norvegian prin intermediul Ministerului roman de Finante si va fi pus in practica peste un an, a precizat vicepresedintele Fundatiei „Mihai Eminescu”.
Caroline Fernolend, citata de Agerpres, a spus ca pana acum au fost puse in practica 600 de proiecte de restaurare iar in data de 31 mai Fundatia „Mihai Eminescu” aniverseaza 10 ani de cand functioneaza.
Nobilul englez se afla intr-o vizita in mai multe judete din Romania, printre care Brasov, Covasna si Mures.
Numeroase case din sat au fost refacute de catre Fundatia Mihai Eminescu, astfel incat astazi putem avea o imagine despre cum arata un frumos sat sasesc inainte de decaderea din perioada comunista.
Desi mai sunt putini sasi in sat (vorbitori ai un dialect luxemburghez din secolul XII, secol in care au venit in acest loc), acestia sunt extrem de activi in refacerea patrimoniului local, in conservarea unor traditii si mestesuguri locale precum si in promovarea specificului zonei printr-un turism rural care respecta traditia si o duce mai departe. Unele gospodarii sunt ca acum un secol – curtea si acareturile, iar interioarele caselor pastreaza fotografii, obiecte decorative si mobilier traditional original. In apropierea satului este o padure unde traiesc animale salbatice, printre care caprioare si lupi.
Satul Viscri a stat ani de-a randul in negura uitarii insa, printr-o adevarata minune realizat de un om cu sange albastru, acum el ne dezvaluie o atmosfera rustica pura si parca neatinsa de modernismul vremurilor in care traim.
E ca si cum ai calatori inapoi in timp pentru a vedea casele cu obiceiurile, traditiile si mestesugurile de odinioara.
In acest sat, situat parca la capatul lumii, gasim “micul secret” al Transilvaniei, si anume cetatea Viscri, cea mai veche biserica fortificata din Transilvania. In Viscri mai dainuie, bine conservata, una dintre cele mai pitoresti si – in pofida dimensiunilor nu prea mari – monumentale cetati taranesti sasesti, ce cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII.
Situata intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias, in comuna Viscri se putea ajunge pana acum zece ani doar prin mijloace proprii de locomotie. Satul Viscri se afla in judetul Brasov, la cca. 10 km de comuna Bunesti, in mijlocul unui tablou de o splendoare coplesitoare, mai ales pe timp de vara. Datorita pozitiei sale retrase aici s-a pastrat cel mai arhaic costum din secolele XVII-XIX.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.