Seceta face ravagii
Seceta a compromis in acest an 1,043 milioane hectare de culturi agricole, ceea ce reprezinta in jur de 15 la suta din suprafata arabila cultivata in acest an, de 7,23 milioane ha, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Daniel Botanoiu, consilier in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
”La aceasta suprafata se mai adauga inca 141.000 de hectare afectate de inghetul tarziu de primavara, grindina si inundatii ceea ce ridica suprafata agricola afectata in acest an la 1,191 milioane hectare”, a precizat Botanoiu.
Din totalul de peste un milion de ha afectate de seceta, in jur de 311.000 hectare sunt distruse in procente de peste 50 la suta, iar 732.000 hectare, sub 50 la suta.
”Cultura de rapita a avut cel mai mult de suferit in urma secetei, circa 35 la suta din suprafata. Cartofii au fost afectati pe 32 la suta din suprafata, iar cerealele paioase (grau, orz) pe circa 19 la suta. Si celelalte culturi, cum ar fi floarea soarelui, soia, porumbul au avut de suferit in urma secetei, dar in procente mai mici de pana in 10 la suta”, a mentionat consilierul MAPDR.
Acesta a precizat ca MAPDR va acorda despagubiri, conform Legii 381/2002, numai producatorilor agricoli care nu au avut posibilitatea sa isi irige culturile si daca si-au asigurat terenurile.
Din raportarile venite din teritoriu, un numar de 22 de judete au fost afectate de seceta, Aradul ocupand primul loc din punct de vedere al suprafetei afectate, fiind urmat de Olt, Bistrita Nasaud, Bihor si Calarasi.
In ceea ce priveste gradul de afectare, Arad si Calarasi ocupa primele doua locuri, cu culturi distruse in proportie de peste 50 la suta.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie si august indica precipitatii reduse si temperaturi ridicate, ceea ce va accentua deficitul de apa din sol, pe intreg teritoriul agricol al tarii, in conditiile in care in aprilie si mai, cantitatile de precipitatii au reprezentat doar o treime din cele normale.
Desi evolutia regimului hidrologic pentru perioada mai-octombrie arata ca nu s-a ajuns inca la un nivel critic in privinta rezervelor de apa, gradul redus de umiditate din sol va pune in pericol recolta de porumb din acest an. De asemenea, si culturile de toamna din sudul, sud-estul si estul tarii vor avea de suferit in urma deficitului de apa.
Specialistii afirma ca, in prezent, cerealele paioase precum graul si orzul, dar si rapita dau deja semne de ofilire, iar pentru porumb, floarea soarelui si soia este necesar sa se „inceapa lupta cu buruienile”, mari consumatoare ale apei din sol.
Conform datelor agrometeorologice, la culturile de porumb si floarea soarelui sunt necesare udari in acesta perioada, pentru asigurarea rasaririi plantelor, avand in vedere ca au fost deja semnalate mari goluri in rasariri si in camp.
ANM a anuntat ca Romania se va confrunta in acest an cu temperaturi de peste 38-40 de grade si cu seceta, acesta insa nu va fi la fel de intensa ca seceta din anul 2007.
Productiile agricole obtinute in toamna lui 2007 au fost apreciate drept cele mai scazute din ultimul secol, fiind comparabile cu cele din anii 1946-1947, care au fost la fel de secetosi. Pagubele inregistrate in agricultura in 2007 din cauza secetei au fost evaluate la 5,39 miliarde lei, peste 65 la suta din suprafata aflata in cultura (5,787 milioane hectare) fiind afectata in diferite grade. Potrivit CNP, seceta din vara anului 2007 a adus prejudicii statului de 388 milioane euro, reprezentand 0,4 la suta din Produsul Intern Brut.
Sursa:AGERPRES