Energia verde in Romania – potential nevalorificat

Energia verde in Romania – potential nevalorificat

0 383

Specialistii din agentiile specializate, ministere si Parlament vorbesc despre un potential ridicat pentru dezvoltarea energiilor din surse regenerabile in Romania. Sustinere din partea Uniunii Europene si a Guvernului exista, sub forma fondurilor structurale si a certificatelor verzi dar si a cercetarii si a studiilor care atesta existenta potentialului in domeniile biomasei, hidroenergiei, energiei eoliene, solare si geotermale.
Pentru sectorul de afaceri, energia verde inseamna costuri mai mici si venituri mai mari. Folosind resurse regenerabile, scad costurile de operare, prin reducerea cheltuielilor directe cu energia, dar si a celor de transport si incalzire. In plus, un angajament al companiei pentru folosirea energiei regenerabile contribuie la imbunatatirea relatiilor cu angajatii, actionarii, furnizorii, clientii si comunitatea locala. Pe scurt, valorificarea energiei „curate” ofera sectorului de afaceri avantaje competitive pe termen lung si contribuie totodata la dezvoltarea durabila.
Energia si tehnologiile verzi pot oferi solutia depasirii actualei crize economice. Resursele regenerabile sunt o alternativa esentiala la combustibilii fosili. Acestea asigura deja 13% din productia globala de energie si 18% din productia de electricitate la nivel global, iar potentialul de crestere este semnificativ.
Seminarul „Sursele Regenerabile de energie: o solutie responsabila pentru mediu” a creionat o imagine a sectorului energiei verzi din Romania, in context european. La seminarul organizat de Camera de Comert si Industrie Bucuresti, Ambasada Britanica si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, au vorbit ambasadorul britanic, oficiali din ministere, Parlament si agentii, reprezentanti ai Camerelor de Comert.
Sorin Dumitriu, presedintele CCIB, a spus: „Momentele de criza sunt momentele marilor decizii si cred ca acest moment este potrivit pentru a promova o solutie verde pentru a traversa aceasta perioada.”
Prezentand cateva idei rezultate din intalnirile anterioare cu mediul de afaceri, Dumitriu a punctat:
– Sunt necesare formule pentru incurajarea investitiilor. Din anul 2013 probabil ca nu se vor mai aloca certificate verzi gratuite. Vor avea loc relocari in industriile cimentului, otelului etc., rezultand probleme semnificative.
– trebuie introduse toate stimulentele permise de UE si trebuie promovata cercetarea; de asemenea, trebuie sa utilizam cat mai intens fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana
– este necesara simplificarea legislatiei (aspect semnalat la toate intalnirile mediului de afaceri)
Ambasadorul britanic Robin Barnett a spus ca „traim intr-o lume in care combustibilii fosili, si in special carbunele, au o rata de utilizare de 40-50%pentru generarea de energie.”
„Carbunele e cel mai murdar combustibil,” a mai spus Barnett referindu-se la impactul acestui combustibil asupra mediului.

Captarea si stocarea carbonului – o solutie de viitor in Europa
Ambasadorul a adus in discutie necesitatea promovarii captarii si stocarii carbonului, o masura de reducere a dioxidului de carbon din atmosfera, pe care reprezentantii celor 27 se state s-au angajat sa o sustina financiar, incepand cu 12 proiecte demonstrative.
„Pentru combaterea schimbarilor climatice trebuie sa actionam pe toate caile posibile iar criza economica nu e o scuza pentru a ne lasa pagubasi, dimpotriva, este o oportunitate de a ne ridica la inaltimea provocarilor” a spus ambasadorul Barnett.
El a adus si cateva argumente pentru adoptarea tehnologiilor verzi de catre sectorul privat:
– S-a dovedit ca prin folosirea surselor regenerabile pentru acoperi necesitatile de electricitate si incalzire ppt fi reduse costurile;
– Trebuie sa ne gandim si la impactul asupra schimbarilor climatice;
– Potential de imbunatatire a imaginii companiei;
– In contextul crizei, companiile care se vor angaja in energie verde devreme vor fi bine plasate apoi.
Sulfina Barbu, fost ministru al mediului si actual presedinte al comisiei de administratie publica, teritoriu si ecologie din Parlament, a spus ca ” Romania a intrat pe acest drum [al producerii de energie din surde regenerabile] dar trebuie sa-l parcurgem intr-un ritm mult mai alert. Este o oportunitate, chiar si in contextul crizei. Actiunile trebuie sa fie continue, concrete si in parteneriat. […] Romania are un potential mare. Dar nu este suficient. Potentialul trebuie valorificat si pentru asta e nevoie de pasi concreti.”
In legatura cu problema captarii si stocarii carbonului, Barbu a aratat ca „Romania are oportunitatea de a avea un astfel de proiect cu bani europeni dar trebuie sa si valorificam oportunitatea. Trebuie insa sa intram in competitie. Pentru ca e o competitie.”
Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei a spus ca Romania are ce invata de la Marea Britanie, aceasta fiind una dintre cele mai avansate tari in energii regenerabile si in promovarea acestora. El a amintit cele trei directii principale ale strategiei nationale de dezvoltare energetica: energia verde, cea nucleara si exploatarea carbunelui prin tehnologii mai curate.
Sandulescu a spus ca Ministerul a initiat o revizuire a acestei strategii, avand in vedere schimbarile in consum, dar si noile pachete legislative adoptate in UE, cu impact asupra viziunii strategice.

Fonduri europene pentru valorificarea potentialului
Si el a vorbit despre potentialul relativ putin folosit al resurselor regenerabile (mai putin hidro, unde este folosit 50% din potentialul teoretic).
Sandulescu a apreciat la 23TW ora anual potentialul teoretic al energiei eoliene. „Potentialul real e mult mai jos din cauza restrictiilor de mediu, tehnice, de investitii.” Reprezentantul ministerului economiei a spus ca au fost primite Solicitari de intrare in retea pe energie eoliana care au depasit 20GW. Nu se stie insa cate din aceste solicitari se vor realiza.”
Vorbind si despre stimulentele financiare pentru a derula o astfel de afacere, Sandulescu a amintit fondurile structurale, numarul de proiecte primite anul trecut fiind foarte mare: „Am primit, la prima solicitare, 50 de proiecte. Dar rigorile de acceptare sunt foarte mari. Sunt mecanisme inclusiv de control ale CE. Au fost proiecte respinse inclusiv pe probleme minore, de neatentie. Rigoarea este maxima.”

Ghidul pentru Casa Verde – intr-o saptamana
Gheorghe Papuc de la Administratia Fondului de Mediu a anuntat ca ghidul solicitantului pentru programul Casa Verde (destinat montarii de panouri solare)
a fost trimis spre publicare si va aparea intr-o saptamana. Principalii beneficiari ai acestul program sunt administratiile locale, pentru ca se urmareste sa se faca astfel de instalatii pentru scoli, spitale etc, dar si asociatiile de locatari.
Nicolae Vasile, vicepresedinte al CCIB, a spus ca principalele obstacole in calea dezvoltarii de ferme eoliene sunt:
– autoritatile locale, care trebuie sa isi insuseasca acest lucru;
– racordul la retea (studiul de racord si aprobarea). De exemplu, in Dobrogea sunt 8000 de MW ceruti si reteaua suporta 2000, deci trebuie facute investitii in retea.
– acordul de producator de la ANRE
In a doua parte a evenimentului, oameni de afaceri romani s-au intalnit cu reprezentanti ai patru companii britanice de top in domeniul consultantei de mediu – BRE GLOBAL, WSP Environment and Energy, EC Harris si AMEC.
Pana in 2020, Romania va creste ponderea surselor regenerabile in consumul national de energie de la nivelul de 17.8 % inregistrat in 2005 la 24%. Romania a agreat aceasta tinta ca stat membru al Uniunii Europene. In ansamblu, UE si-a propus ca, pana in 2020, 20% din consumul total de energie sa provina din resurse regenerabile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.