Basescu si talerele Justitiei
La finalul mandatului Traian Basescu desopera „balanta” din mana Justitiei. Aflat la Palatul Parlamentului, la ceremonia de sarbatorire a 100 de ani de la infiintarea Consiliului Superior al Magistraturii si la cea de-a VII-a reuniune a Adunarii Generale a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, a facut mai multe remarci la adresa Justitiei. Cu aceasta ocazie, el a declarat ca judecatorul nu este detinatorul adevarului absolut, iar Consiliul Superior al Magistraturii este independent fata de celelalte puteri ale statului, nu si fata de lege. Desi Basescu este presedintele care a utilizat cel mai frecvent Justitia in lupta politica sau in deconturile cu adversarii, pentru noi, romanii, Basescu ne recomanda ca trebuie sa nu uitam sfatul batranesc: „fa ce zice popa si nu ce face acesta”.
Iata cele mai importante declaratii:
• Judecatorul nu este detinatorul adevarului absolut, el trebuie sa aplice legea si nu sa o creeze. El trebuie sa aplice corect legea fara partinire. Acolo unde legea este stramba, ea trebuie indreptata, dar acest lucru nu il face judecatorul.
• Suntem intr-un proces de reformare a legislatiei pentru a o adapta noilor realitati sociale. Dreptul trebuie sa corespunda societatii. Adoptarea noilor Coduri sper sa conduca la acest deziderat.
• Nu cred ca se poate realiza o reforma reala a sistemului judiciar numai prin presiuni exercitate din exterior. Succesul oricarui proces de reforma depinde de gradul in care reforma este inteleasa si dorita de cei din interior.
• Oricat de bine intentionate ar fi actiunile factorilor exteriori, fara coparticiparea reala si efectiva a celor chemati sa puna in practica aceste masuri nu se poate ajunge la rezultatul dorit.
• CSM este garantul independentei justitiei in Romania, unul dintre principiile constitutionale privind functionarea justitiei, si garanteaza independenta fata de celelalte puteri, nu si fata de lege.
• Justitia este un serviciu public si trebuie sa ramana asa.
• Aniversarea a 100 de ani de la infiintarea CSM arata traditia juridica a Romaniei, care este una dintre primele tari europene ce a infiintat o astfel de institutie.
• Desi pentru o lunga perioada CSM a fost desfiintat, in cei 18 ani de la reinfiintare si-a onsolidat pozitia.
• Romania se afla in fata unui mecanism de cooperare si verificarea din partea CE in ceea ce priveste alinierea justitiei romane la justitia statelor membre UE, realitate care ne arata intarzierile si deficientele sistemului justitiei din Romania.