Biserica Neagra in sarbatoare
Stagiunea concertelor estivale de orga de la Biserica Neagra din Braºov, a 57-a, a fost deschisa printr-un concert continuând traditia care dateaza din anul 1853, Biserica Neagra propunand publicului meloman un numar de 33 de concerte care vor avea loc in perioada 2 iunie – 29 septembrie. Cei doi organisti, Hans Eckart Schlandt si Steffen Schlandt, continuatori ai cunoscutilor organisti brasoveni Viktor Bickerich si Walter Schland, vor serba implinirea celor 170 de ani de la inaugurarea celei mai mari orgi mecanice din Romania alaturi de invitatii lor, organisti din tara si strainatate.
Orga Bisericii Negre are aproape 4.000 de tuburi. Ea a fost construita de Carl August Buchholz din Berlin si este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maistrii familiei Buchholz. Orga dispune de 63 de registre sonore. La inaugurare, organistul a fost chiar Buchholz, care a prezentat improvizatii si cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider si Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurata in urma cu cativa ani. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare avand o inaltime de circa 13 metri) au fost demontate si restaurate. Orga se incadreaza in categoria orgilor baroce si a supravietuit pana in prezent aproape neschimbata. A doua orga a fost construita de Carl Hesse si dispune de opt registre.
Incepand din secolul al XIX-lea, la Biserica Neagra au loc recitaluri de orga, traditie continuatã de Hans Eckart Schlandt si Steffen Schlandt
Cel mai mare clopot din Romania se afla tot la Biserica Neagra, biserica impozanta chiar si in zilele noastre moderne, ea avand o lungime de 89 metri, siind cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul, fostul Constantinopol.
Construcþia bisericii in stil gotic a inceput in anul 1383, pe locul unei mai vechi biserici in stil romanic. La invazia turcilor din anul 1421, biserica, inca neterminata, a fost distrusa in mare parte, reconstruirea partilor distruse si finisarea lucrarilor durand pana in anul 1477. In turn au fost asezate trei clopote, dintre care cel de 6.300 kg este cel mai mare din Romania si a putut fi vazut de sute de brasoveni si turisti cu ocazia „Zilei Clopotului“, in luna martie.
Tot in Biserica Neagra se afla si cea mai bogata colectie de covoare orientale datand din secolele XVII si XVIII. Demne de mentionat mai sunt vitraliile, cristelnita din bronz datand de la 1472, dar si fiecare bucatica a acestui lacas care, pana la marele incendiu de la 1689 – despre care cotidianul nostru va publica in curand , in cadrul rubricii de cultura, o interesanta povestire – purta hramul Sfintei Maria.
Concertele de orga din acest sezon estival se vor tine dupa urmatorul program: in lunile iunie si septembrie in fiecare zi de marti, in lunile iulie si august in fiecare zi de marti, joi si sambata. Organizatorii asteapta un auditoriu cat mai mare.
Dan Bota