Pamantul pierde atmosfera mai repede decat Marte si Venus
Aceasta descoperire ar putea indica faptul ca planeta noastra are un camp magnetic mai putin puternic decat se credea.
„Ne spunem adesea ca suntem foarte norocosi ca traim pe o planeta care are un camp magnetic suficient de puternic, care ne protejeaza de furtuni solare si raze cosmice”, a declarat Christopher Russell, profesor de geofizica la Universitatea California din Los Angeles.
„Campul magnetic ne ajuta in cateva privinte, dar in cazul atmosferei s-ar putea sa nu fie adevarat”, a mai adaugat profesorul.
Russel si alti cativa cercetatori au ajuns la aceasta concluzie cu ocazia unei conferinte de „Planetologie comparativa”.
„Suntem trei care lucram cu Pamantul, Marte si Venus. Ne-am comparat notitele si am descoperit ca ceea ce spunem oamenilor despre campul magnetic nu este corect”.
Vinovat pentru pierderea atmosferei este vantul solar.
„Interactiunea vantului solar cu Venus si Marte este destul de simpla. Vantul este insotit de un camp magnetic care se infasoara pe ionosfera. Ionosfera este practic tarata in spatiu”, a afirmat Russell.
Campul magnetic al Pamantului interactioneaza cu vantul solar, generand energie care este absorbita de atmosfera planetei de-a lungul liniilor campului magnetic. În afara de creerea aurorelor boreale, procesul genereaza si caldura, incalzind atmosfera si permitand gazelor sa evadeze de-a lungul liniilor campului magnetic, de unde sunt trase in spatiu de vantul solar.
Dan Bota