Disponibilizatii se numara iarna pe strazi
Gerul Bobotezei i-a alungat de pe strazi pe cersetori si pe brasovenii ramasi pe drumuri din diverse motive. Singura institutie care ii poate primi pe napastuitii frigului este Centrul de zi pentru persoane fara adapost din zona Uzina 2. 80 de brasoveni au apelat, in ultimele zile, la serviciile stabilimentului. Ieri, centrul mai avea doar 10 locuri disponibile, dar personalul se declara pregatit sa mai improvizeze cateva paturi la nevoie. Tot ieri, 15 persoane au fost primite sa locuiasca in camin pentru o perioada de maximum sase luni.
Cei care apeleaza la serviciile Centrului pentru Persoane fara adapost primesc cazare si masa dar si consiliere psihologica si sociala. Pentru ca majoritatea celor care ajung aici nu mai au acte, li se intocmesc documente de identitate si sunt ajutati sa isi gaseasca un loc de munca, sa obtina ajutor social si chiar o locuinta. Chiar si tinerii proveniti din centre de copii gasesc aici un loc in care sa se simta ca acasa.
Cei mai multi dintre persoanele care ajung aici sunt barbati. Motivele pentru care au ramas pe drumuri sunt din cele mai variate. Unii au pierdut casa in urma unui divort. Altii au salariul atat de mic incat nu-si pot permite sa locuiasca cu chirie; o parte au fost disponibilizati si au pierdut toata agoniseala. Multi dintre ei sunt fosti angajati ai uzinei Tractorul; oamenii nu indraznesc sa-si faca planuri pentru ziua cand vor fi nevoiti sa paraseasca centrul. Aspiratiile din vremea cand aveau o slujba stabila si un acoperis deasupra capului s-au redus dureros la bucuria simpla si fara pretentii de a gasi un pat peste noapte si o masa calda.
Pentru a putea fi primiti la centrul pentru persoane fara adapost, cei care apeleaza la acest serviciu trebuie sa aiba peste 18 ani, sa aiba domiciul in Brasov si sa nu fie alcoolici.
Vifor Rotar