Bihor: acces spre zona turistica Padis din Apuseni

Bihor: acces spre zona turistica Padis din Apuseni

0 924

Un numar de 32 de firme de constructii, majoritatea internationale, au cumparat caietul de sarcini pentru a participa la licitatia pentru executia drumului dintre Sudrigiu si zona turistica Padis, pana la cabana, proiect pentru care Consiliul Judetean (CJ) Bihor a reusit sa obtina fonduri europene nerambursabile in valoare de 19 milioane de euro.
Proiectul de modernizare a drumului catre renumita zona turistica Padis a fost demarat de Consiliul Judetean inca din anul 2006. Abia in anul 2008 insa, CJ Bihor a reusit sa obtina includerea proiectului in cadrul Programului Operational Sectorial – Transporturi si finantarea proiectului de reabilitare, in valoare de 76,8 milioane lei.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Radu Tirle, a precizat ca dupa postarea informatiilor pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), si-au manifestat interesul 32 de firme, licitatia urmand sa aiba loc in data de 9 iunie a.c.
Proiectul prevede reabilitarea a 28,550 km de drum judetean, ceea ce presupune construirea unei fundatii, a zidurilor de sprijin, a santurilor laterale si asfaltarea drumului, drumul dintre Sudrigiu si Padis facand legatura cu DN 76 Oradea – Sudrigiu.
Din suma totala de 76.883.313,56 lei, cea mai mare parte, 55.718.478,94 lei, va fi asigurata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) si 7.407.659,05 lei de la bugetul national.
Durata de executie pe care constructorul este obligat sa o respecte este de 24 de luni de la semnarea contractului.
Padisul, cea mai cunoscuta zona turistica din Muntii Apuseni, pe o suprafata de 36 kilometri patrati in nordul Muntilor Bihor, la o altitudine de 1.250 de metri, este celebra prin relieful carstic, remarcabil prin suprafata, grandoare si varietatea de forme.
Iubitorii de drumetie montana vor descoperi un imens complex carstic (Cetatile Ponorului), cel mai grandios din Romania, nenumarate doline, pesteri, avene, ghetari (Focul Viu), canioane salbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), rauri care dispar in pamant si reapar la distanta de kilometri in surprinzatoare izbucuri, chei de-o indescriptibila frumusete (Cheile Somesului Cald), lacuri subterane, cascade.
Exista nenumarate obiective turistice de o inegalabila frumusete si o mare importanta, vizitabile pe trasee bine stabilite si marcate. Pentru mai multe amanunte www.padis.ro, www.salvamontbihor.ro, www.extreme-zone-adventure.ro.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.