Dobanzile pe baza de ROBOR

Dobanzile pe baza de ROBOR

0 246

Majoritatea bancilor au decis sa stabileasca dobanzile la credite avand ca referinta indicatorii ROBOR sau Euribor, pe diferite scadente ale acestor rate, iar altele au oprit temporar acordarea de imprumuturi cu dobanda variabila, dupa noile reglementari ale ANPC.
La finele anului trecut, a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta pentru protectia consumatorului in relatia cu bancile, elaborata de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), act normativ care stabileste ca bancile vor putea utiliza dobanzi variabile pe parcursul contractului cu clientul, dar modificarile ratei trebuie sa fie realizate in functie de indici de referinta ai pietei, independent de vointa bancii.
In contracte trebuie prezentata si formula prin care se modifica acesti indici de referinta si calculul dobanzii.
De asemenea, bancile nu pot schimba comisioanele stabilite prin contract si/sau sa introduca noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul consumatorului. In plus, institutiile de credit nu pot modifica clauzele contractuale referitoare la costuri, fara acceptul expres al clientului.
Cele mai multe banci au confirmat ca vor utiliza ca indicator independent de referinta rata ROBOR (rata medie a dobanzii solicitate de banci pentru depozitele in lei plasate pe piata interbancara), dar este inca neclar cate dintre ele au introdus deja in oferta noile credite. Practic, fara stabilirea referintelor, institutiile de credit nu pot acorda, potrivit legii, imprumuturi cu dobanda variabila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.